Afbeelding

Gemeente formuleert spelregels duurzame energieprojecten

Algemeen

De gemeente is gestart met het formuleren van de spelregels voor meer duurzame energie-opwekking op het eiland. De gemeente wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent dus beduidend minder energieverbruik maar ook het ontwikkelen van bijvoorbeeld zonneparken. Vanaf vandaag worden de spelregels geformuleerd. Pas in september volgend jaar zijn die er.

Wethouder Ankie Smit (GroenLinks) heeft woensdag met tal van belanghebbenden gesproken. Samen met maatschappelijke organisaties wil ze uitgangspunten vaststellen. Want duurzame energie doet iets met de openbare ruimte. Zo liggen er verzoeken in het gemeentehuis om akkers vol te leggen met zonnepanelen. Met uitzondering van een initiatief in Zierikzee heeft de gemeente dat tot nu toe afgehouden omdat er geen spelregels zijn.

Maar daaraan wordt nu gewerkt. Wel duidelijk is dat de gemeente geen trek heeft in meer windmolens zoals die nu bij Ouwerkerk staan. Daartegen is de weerstand te groot. Boeren mogen wel een kleinere windmolen op hun erf hebben om zelf stroom te voorzien. Maar ook daarvoor gelden regels. De gemeente heeft al een klapper gemaakt met het windmolenpark de Krammer. Lees meer in de krant.

Meer nieuws