Afbeelding

Waardering voor mobiliteitsambitie

Algemeen

Schouwen-Duiveland is in de prijzen gevallen. De beste kleine gemeente voor autodelen werd Schouwen-Duiveland, waar elektrisch autodelen onder meer gecombineerd wordt met sociaal vervoer.

Natuur & Milieu kent de Autodeel Awards dit jaar voor de vijfde keer toe, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,We laten jaarlijks zien waar de grootste stappen worden gezet in duurzame deelmobiliteit. Autodelen leidt tot minder autobezit, mensen rijden minder korte ritten, het vervangt privé autobezit en heeft grote milieuvoordelen. Het is voor de gebruiker ook goedkoper dan een eigen auto’’, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu. Het aandeel elektrische privé-personenauto’s in Nederland is 2 %. Van de deelauto’s is inmiddels 6 % elektrisch. Van Tilburg: ,,Dankzij autodelen kunnen mensen nu dus ook nog eens makkelijker kennismaken met elektrisch rijden.’

In de gemeente Schouwen-Duiveland stelt een aantal bedrijven elektrische auto’s overdag beschikbaar voor dienstreizen en ’s avonds en in het weekend kunnen inwoners van dorpskernen deze gebruiken. De gemeente verving privéparkeerplaatsen afgelopen jaar voor parkeerplaatsen voor deelauto’s en plaatste laadpalen. Dit zorgt voor voldoende afname van de deelauto’s. Dit is als grote plattelandsgemeente een uitdaging vanwege het ontbreken van grote gebruikersaantallen. Ook combineert de gemeente autodelen met sociaal vervoer, waarbij vrijwilligers zorgen voor mobiliteit van kwetsbare inwoners.

Meer nieuws