Afbeelding
Foto: J.deGroot

Inwonerskrant zoekt enthousiaste schrijvers

Algemeen

Ze zitten er al bij vanaf het allereerste nummer, nu ruim tien jaar geleden, en bruisen nog van de energie. Anne van Mil uit Oosterland en Riet Meerkerk uit Zierikzee (foto) schrijven voor de Inwonerskrant. Maandelijks in de haarvaten van de samenleving als bijlage van WereldRegio. En voor wie voor zichzelf ook wel een rol weggelegd ziet als schrijver is er goed nieuws: er zijn nog een paar vacatures te vervullen.

Gevraagd naar hun niet aflatend enthousiasme hebben ze beiden hetzelfde antwoord. Een niet aflatende nieuwgierigheid naar mensen. Anne: ,,We willen weten wie er achter die mensen zit: hun verhaal’’. Riet nuanceert de term nieuwgierigheid, die bij haar een wat negatieve bijsmaak heeft. Ze noemt het liever ‘belangstelling’. Het houdt ze in ieder geval betrokken.

De Inwonerkrant is een vanuit de leefbaarheidsgedachte ontwikkeld concept. Vrijwilligers schrijven hun eigen krant. Positief ingesteld. Niet op zoek naar het harde, vaak negatieve nieuws. Riet: ,,Dat is er al. Wij willen laten zien welke initiatieven er in de samenleving zijn. Die worden dan soms door anderen opgepakt’’. Zeeuwland en de gemeente financieren de krant en dragen ook onderwerpen aan.

De insteek kan weliswaar positief zijn, dat wil niet zeggen dat de redactie kritiekloos is. Riet: ,,Ik schrijf bijvoorbeeld over de voedselbank. Die mensen hebben geen geld en dan wordt er door de bewindvoerder ook nog eens een maandelijkse bijdrage gevraagd. Daar kan ik echt boos om worden”. En ook Anne somt zo misstanden op. Jongeren, die thuis wonen en hun spaarzame inkomsten voor het huishouden moeten inzetten. Omdat ouders een bijstandsuitkering hebben. ,,Of jongeren die het huishouden moeten doen omdat de thuiszorg eraf gehaald wordt.’’

De redactie van de Inwonerskrant is een serieuze zaak. Onderwerpen worden goed doorgesproken onder leiding van hoofdredacteur Ester van Meurs, die Mariska den Hartog en Peter Noordermeer als voorganger had. En dan is er nog een team fotografen, die betrokken worden bij de afspraken en het onderwerp zo goed mogelijk in beeld brengen. Fotograaf Jaap de Groot is bij het gesprek om Anne en Riet vast te leggen.

De Inwonerskrant heeft haar positie wel verworven. Twee keer in de geschiedenis leek de geldkraan dicht te gaan. En in allebei de gevallen kwam er weerstand en werd de toekomst veiliggesteld. Maar de Inwonerskrant valt of staat met enthousiaste schrijvers (fotografen zijn er nu genoeg). En door natuurlijk verloop dreigt er nu een tekort. Schrijven kun je leren, maatschappelijke betrokkenheid en een gezonde dosis maatschappelijke interesse moeten er natuurlijk wel zijn. Wie het durft of meer informatie wil, kan zich melden via inwonerskrant@gmail.com. Ze worden met open armen ontvangen.

Meer nieuws