Karnemelksevaart introduceert nieuwe manier van bouwen | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Karnemelksevaart introduceert nieuwe manier van bouwen

Het lijkt een zoveelste bouwprojectje van Zeeuwland: de vier woningen aan de Karnemelksevaart in Zierikzee. Maar het kan wel eens een voorbode zijn van een nieuwe manier van werken voor de woningbouwcoöperatie. Sneller en goedkoper.

Het gaat om houtskeletbouw, waarvan de onderdelen uit Bosnië komen. In een paar dagen staat het huis en kan de afwerking beginnen. Een financieel aantrekkelijke manier van werken, zo zegt Zeeuwland-directeur Marco van der Wel. ,,We zetten ze voor twee ton neer. Met een huurprijs onder de 630 euro verliezen we er nog tachtigduizend euro op, maar dat kunnen we dragen.’’

Bij reguliere bouw is het zogenoemde onrendabele deel voor Zeeuwland veel hoger. Omdat ieder project begint op de tekentafel. Dat is in het geval van de Karnemelksevaart niet nodig. De basis is altijd hetzelfde. De accenten zitten in het gebruik van de dakpannen en de gevelbekleding. Zelfs de ramen kunnen anders.

,,Er wordt al sinds de jaren zestig gesproken over industriële bouw, maar het komt niet echt van de grond. De aannemerswereld heeft daar geen belang bij en is er niet op ingericht.’’ Maar opdrachtgevers bewegen wel en willen goedkoper zonder aan kwaliteit in te boeten. En dat is nadrukkelijk niet het geval, is de overtuiging van Van der Wel.

Van der Wel heeft dan ook de overtuiging dat er op Schouwen-Duiveland meer van dit soort woningen gaan komen. Gasloos, dus voorbereid op de toekomst. Goed nieuws voor Mata Home in Goes, dat de woningen levert. Overigens blijven er lokale aannemers nodig voor de afwerking. Voor de vier woningen hadden zich honderden gegadigden aangemeld.