Logo wereldregio.nl
Foto:

Oud jeugdhonk nu werkplaats voor De Bende

Van wethouder Ankie Smit (milieu) moet hij het volgens eigen zeggen niets hebben. Erik de Vries startte twee jaar geleden met zijn Bende van het Strand, een project om de stranden van zwerfvuil te ontdoen. Sympathiek zou je denken, maar op medewerking vanuit het gemeentehuis hoeft hij niet te rekenen. Althans dat is zijn ervaring. 

Maar linksom of rechtsom wil hij verder met zijn project. Een project waarbij hij van de reclassering jongeren toegewezen krijgt. Die vullen hun taakstraf in bij De Vries. Gewapend met een prikker gaan ze het strand op. En het werkt. De jongeren ervaren een zekere vrijheid en hun inzet is prima.

Alles kost geld, maar wat dat betreft zijn er ontwikkelingen. Het JOP, een oud jeugdhonk in Scharendijke staat al een paar jaar leeg. Het is eigendom van Zeeuwland, die het De Vries heeft aangeboden als werkplaats. En toen was daar ineens LSD-raadslid Roy Klop die veel sympathie heeft voor het werk van De Vries. Via het geld voor de stads-en dorpsvernieuwing heeft hij tienduizend euro losgepeuterd, waarmee Erik de Vries het honk kan opknappen. Hij zegt geen verklaring te hebben voor de moeizame verstandhouding tussen De Vries en Smit. ,,Maar de wethouder weet hoe ik erin sta, dus dit konden we regelen.’’

Woensdagmorgen kon Klop officieel de sleutels van jeugdhonk aan De Vries overhandigen. Die is al begonnen met een opknapbeurt van de ‘schuur’ die nog de sporen nalaat van het oude jeugdhonk. Dat werd twee keer gesloten op last van de burgemeester en daarna stond het leeg en ongebruikt. Tot nu toe dus.

De Vries gaat het isoleren en opknappen. Niets besteedt hij uit. Hij broedt ook op andere zaken dan zwerfvuil alleen. Hij heeft altijd jongens tot zijn beschikking en denkt dat hij ook andere diensten kan leveren. Zijn ultieme droom is dat hij er zelf een betaalde job van kan maken zodat het mes aan twee kanten snijdt. Maar zover is het nog niet. Daarvoor heeft hij ook een structurele subsidie van de gemeente nodig. ,,Of andere sponsoren”, vult Klop aan. Wethouder Smit zegt niets tegen De Vries te hebben, maar vond zijn plannen twee jaar geleden nog niet voldragen.