Start bouw 23 woningen Oosterland | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Start bouw 23 woningen Oosterland

Aan de Burgemeester van der Havestraat in Oosterland realiseert Zeeuwland in twee fases 23 levensloopbestendige woningen. Hiervoor heeft zij opdracht gegeven aan aannemingsbedrijf Fraanje. De planning is dat de bouw van fase 1 start in januari 2021. In de week van 23 november 2020 start Zeeuwland met de verhuur van de eerste woningen via www.zuidwestwonen.nl. 

Alle woningen in dit project hebben een compleet woonprogramma op de begane grond met woonkamer, keuken, bad- en slaapkamer. Op de verdieping is er ruimte voor één slaapkamer.Zeeuwland bouwt deze woningen volgens het Nul-op-de-Meter principe (NOM). Dat betekent dat ze enorm energiezuinig zijn. Zo krijgen de woningen een optimale luchtdichting, goede isolatiepakketten en een installatie, die afhankelijk van het verbruik van de bewoners, volledig zichzelf van energie kan voorzien. Elke woning wordt uitgerust met warmtepomp, zonnepanelen, driedubbelglas en mechanische ventilatiesysteem (met een zeer hoog warmte terugwin rendement). Dat zorgt voor lage woonlasten voor huurders. Deze woningen passen daarom ook bij de doelstelling ‘betaalbaar en duurzaam wonen’ van Zeeuwland. Zeker gezien de stijgende energiekosten, zijn de woningen voor huurders erg aantrekkelijk. 

Zeeuwland bouwt veertien woningen in fase 1 en negen in fase 2. Alle woningen komen in de Burgemeester van der Havestraat. Daarnaast laat Zeeuwland nog zes woningen in fase 2 slopen aan het Koninginneplein. De oude woningen in fase 1 zijn gesloopt en er kan dus gebouwd worden in januari. De verwachting is, dat deze woningen rond de zomer van 2021 klaar zijn voor verhuring. 

In fase 2 worden de woningen pas gesloopt als fase 1 is afgerond en de terugkeerders uit hun woning in fase 2 zijn verhuisd. De verwachting is dat de bouw van fase 2 in oktober 2021 start en in februari 2022 klaar is. Zeeuwland biedt de woningen eerst aan de laatste huurders uit de gesloopte woningen aan. Er gaan, zoals het er nu naar uitziet, acht bewoners terug naar fase 1. Zij kunnen voor de nieuwe woning, afhankelijk van het inkomen, huurtoeslag aanvragen. De zes overgebleven woningen uit fase 1 adverteert de woningcorporatie in de week van 23 november op Zuidwestwonen.nl. De verhuur van fase 2 start bij het begin van de bouw van deze fase.