Zorgkosten gieren snel de pan uit | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Zorgkosten gieren snel de pan uit

Het gaat de verkeerde kant op met de kosten, die Schouwen-Duiveland maakt voor de WMO (zorg). Betaalde de gemeente in 2017 nog 103 euro per inwoner aan de WMO, in 2019 was dat al 158 euro. Tel daarbij op dat het aan 85-plussers in 2035 verdubbeld is en het probleem is glashelder.

Dat blijkt uit een rapport van Berenschot. De WMO wordt door de zeven gemeente rondom de Oosterschelde gezamenlijk vormgegeven. Toch zijn de uitvoeringkosten op Schouwen-Duiveland aan de hoge kant.

Maar het is niet alleen de gemeente die te veel kost, er is, zo staat in de rapportage aan burgemeester en wethouders, een claimcultuur ontstaan bij de inwoners. Wie zorg nodig heeft betaalt een vast bedrag per maand, ongeacht de hoeveelheid zorg. En daar gaat het soms fout. Zorg wordt gestapeld en niemand lijkt er grip op te hebben.

Dus moeten er voor de uitvoerders meer veiligheden ingebouwd worden om dit te voorkomen. Maar wie zorg aanvraag zal in de toekomst dieper in de ogen gekeken worden of er geen buurman of buurvrouw is die kan bijspringen. Ook bij het inkopen van de zorg kan nog winst geboekt worden, zo meent Berenschot. Een uitdaging voor de kersverse wethouder Paula Schot (SGP), die vorige week is aangetreden.