Afbeelding

Radar aan de slag met project voor hoogbegaafde kinderen

Algemeen

Ieder kind verdient zijn of haar eigen plek in de school en het maximale moet uit een kind gehaald worden. Met dat uitgangspunt heeft het protestants-christelijk onderwijs (Radar) op het eiland het concept Uniq ontwikkeld. Het is een eigentijdse manier om tegemoet te komen aan de behoefte van hoogbegaafde kinderen.

Uniq is een eigen concept, dat is opgepakt is door Martineke Biesma, die al de nodige ervaring had met het taalexpertisecentrum. Het idee is om de slimmeriken uit de klas één dag per week naar de Jan Wouter van den Doelschool in Zierikzee te halen en daar pedagogisch uit te dagen.

Dat gebeurt nadrukkelijk niet door taal en rekenopdrachten een graadje moeilijker te maken, maar door uitdagende onderzoeksprojecten los te laten op de leerlingen. Een ontwikkeling tot tevredenheid van directeur Clemens Pronk, die in het verleden kinderen zag stranden omdat ze niet op hun niveau werden benaderd.

Want zoals kinderen met leerproblemen tegen problemen aanlopen, zo geldt dat ook voor hoogbegaafde kinderen. Ze vertonen onvoorspelbaar gedrag door zich bijvoorbeeld af te zonderen. Ze vervelen zich snel. ,,Maar ze tonen vaak sociaal wenselijk gedag. Daarom is het bij peuters eenvoudiger om het te signaleren”, vertelt Martineke Biesma. Er is een geen blauwdruk waarop hoogbegaafdheid gesignaleerd kan worden. Het vraagt om een scherp oog.

Zij is gestart met een proef op de school om deze vorm van onderwijs verder door te ontwikkelen. Het mooie ervan is dat de kinderen één dag per week bij elkaar komen in de Jan Wouter van den Doelschool en de rest van de week op hun eigen school verder gaan. Maar wel op een manier dat die school er raad mee weet. Daarvoor zorgt Martineke Bresma die ambulant langs de scholen gaat.

Gestart wordt met tien kinderen. De verwachting is dat er uiteindelijk vijftien tot twintig kinderen in aanmerking komen voor het Uniq concept.

Meer nieuws