De laatste keer de Dikke Toren op | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto: Richard Semík

De laatste keer de Dikke Toren op

Zaterdag 31 oktober is het de laatste dag dat dit jaar de Dikke Toren van Zierikzee beklommen kan worden. De Sint Lievensmonstertoren is die dag nog tot 17:00 u geopend.

De laatste klimmers worden om 16:30 u toegelaten. Dit jaar is de Sint Lievensmonstertoren maar twee maanden open geweest voor publiek. De sluiting heeft alles te maken met de vleermuizenkolonie die al jaren in de Dikke Toren huist, maar dit jaar voor het eerst een on gestoorde winterslaap mag krijgen. De openstelling van de Dikke Toren kon uiteindelijk alsnog worden gerealiseerd doordat het Stadhuismuseum Zierikzee en Torenwachter Hans Baris de krachten hebben gebundeld en vanaf 2 september nog een groot aantal geïnteresseerden blij hebben kunnen maken met een kijkje in de toren. Een prachtig bronzen beeld van de beeldhouwer Eric Claus (1936) tuit Broek in Waterland dat een zeeslag in het algemeen uitbeeldt en een maquette van de in 1832 afgebrande Sint Lievensmonsterkerk, zijn voldoende geweest om de schoonheid van dit bijzondere monument in Zierikzee te tonen.

Op de eerste en tweede verdieping valt ook nog het kunstwerk Omnia Temporaria van visual artist Rosalinde van Ingen Schenau (1978) uit Zonnemaire te bewonderen. Heel veel meer bezoekers dan in voorgaande jaren hebben nu ook de toren beklommen en genoten van het uitzicht. Momenteel is nog niet duidelijk of het Stadhuismuseum en Hans Baris in 2021 weer hun schouders gaan zetten onder de openstelling van de Toren. Vanuit het Stadhuismuseum ligt er in elk geval de wens om werk van een professionele kunstenaar te kunnen tonen op de eerste en tweede verdieping van de Dikke Toren en dan liefst ook nog in aansluiting met een presentatie in het museum in de Meelstraat nog geen 500 stappen verderop.