‘Mondragon’ blijft nog jaar in Zierikzee | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

‘Mondragon’ blijft nog jaar in Zierikzee

Het in 1591 door de Antwerpse schilder Abraham de Rijcke geschilderde portret van Cristóbal de Mondragón (1514-1596) en zijn kleinzoon mogen na afloop van de tentoonstelling in het Stadhuismuseum tenminste nog een jaar blijven.

Het meer dan manshoge geschilderde portret van Cristóbal de Mondragón en zijn gelijknamige kleinzoon is eigendom van de directe nazaten van de belegeraar van Zierikzee in 1575/1576. Het behoort tot het Spaans nationale kunstpatrimonium en is wereldwijd het vijfde bekende werk van Abraham de Rijcke (1566-1599). Vier van zijn andere werken behoren tot de collectie van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Dit is het enige werk van De Rijcke dat in particulier bezit is en dan nog wel bij de directe nazaten van de geportretteerden. Het is dan ook heel uitzonderlijk dat dit uiterst zeldzame werk voor de expositie naar het Stadhuismuseum Zierikzee kon worden gehaald.

Directeur Albert Scheffers: ,,Het Stadhuismuseum Zierikzee is een relatief klein gemeentelijk museum in een voor de Spaanse overheid niet direct op het netvlies liggende deel van Nederland. Het is met des temeer trots dat ik hier mag aankondigen dat het geschilderde portret van Cristóbal de Mondragón en zijn gelijknamige kleinzoon nog tenminste een jaar in Zierikzee mag blijven.’’

De expositie Cristóbal de Mondragón (1514-1596), de goede Spanjaard uit de Opstand is nog tot 22 november a.s. te bezichtigen. De bij de expositie uitgegeven publicatie van de hand van de Leidse historicus dr. Raymond Fagel is te koop bij de entreebalie van het Stadhuismuseum en bij de boekhandels in Goes, Middelburg en Zierikzee.