‘Tijd om bakens te verzetten’ | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

‘Tijd om bakens te verzetten’

De gemeenteraad lijkt zich voorafgaand aan het debat over Brouwerseiland in een nee te hebben ingegraven, maar de tijden zijn veranderd. Die overtuiging heeft Cees Dogger (foto), een ondernemer die zijn sporen verdiend heeft met de Zeeuwse Stromen in Renesse. Corona bijvoorbeeld zal meer welgestelden in Nederland houden: het segment van Brouwerseiland. ,,Maar kijk ook eens hoe de gemeente er nu financieel voorstaat. Dat is heel wat minder dan een paar jaar geleden.’’ Dogger hoopt dat het vakantieproject in de werkhaven van de Grevelingen geen dogma is geworden.

Dogger uit Scharendijke volgt Brouwerseiland al vanaf het allereerste uur. Niet in de laatste plaats omdat hij er zelf graag een huis wil kopen. ,,Ik behoorde lange tijd tot de zwijgende meerderheid. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar de gemeente moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. Ik ben ervan overtuigd dat de animo voor Brouwerseiland erg groot is. En eerlijk gezegd, wie loopt het risico als het minder is?’’ Niet de gemeente in de visie van Dogger, maar de investeerders. Maar die hebben alle vertrouwen. Volgens hem heeft Punt West op de Brouwershaven haar bestaan inmiddels ook bewezen. ,,Daar wordt volop verhuurd. Dat het met de horeca niet goed ging, heeft met de bedrijfsvoering te maken.

Hij heeft de weerstand tegen Brouwerseiland altijd betwijfeld. ,,Meer dan de helft van de bevolking zou tegen geweest zijn, maar het percentage tegenstemmers bleek uit een publicatie van WereldRegio maar 14,7 procent te zijn. Als natuurbeschermingsorganisaties al hun leden in het land oproepen een petitie te tekenen, dan geeft dat een verkeerd beeld.’’ De petitie vroeg om een duidelijk nee tegen Brouwerseiland, maar daarbij hadden de natuurbeschermingsorganisaties het project te veel afgeschilderd als een aanval op de natuur.

,,Ik ben ook tegen het bouwen in de natuur. Maar het is een huizenpark in de vervuilde werkhaven van de Grevelingen. En daarmee komt jaarlijks veel geld (een miljoen per jaar en dat vijftig jaar lang) vrij voor Staatsbosbeheer, die de Grevelingen beheert. Zonder dat geld gebeurt er niets met de slechte waterkwaliteit van de Grevelingen. En jaarlijks twee miljoen op de gemeenterekening. Ik zou het wel weten als wethouder financiën”, legt Dogger uit. De economische impuls zou jaarlijks 48 miljoen zijn in de regio. ,,Laat het wat minder zijn. We hebben nu gezien hoe kwetsbaar onze economie is. De gemeente heeft nog geen idee wat corona onze economie gaat kosten en indirect daarmee de gemeente zelf.’’

Maar je zult als gemeenteraad maar zo’n project moeten beoordelen. Dat is bijna niet te doen. Toen de raad na een ja tegen Brouwerseiland een motie ondersteunde die nieuwe grootschalige recreatie niet langer zou toestaan, vond ik dat geen verkeerd signaal. Dat was best een goede motie. Maar Brouwerseiland is geen nieuw project. Nu nee zeggen betekent niet alleen miljoenen mislopen, maar er is ook de zekerheid dat Brouwerseiland met een claim komt’’.

Dus hoe je het ook wendt of keert, het gaat de gemeente veel geld kosten wanneer er tegen Brouwerseiland wordt gestemd. Dogger vreest dat de samenleving die rekening gaat betalen. Voorzieningen komen dan onder druk te staan. ,,Ik heb alle respect voor de gemeenteraad, die voor een lastige keuze staat. Maar ook goedbedoelende lokale bestuurders hebben de verantwoordelijkheid zich als betrouwbare partner op te stellen. Kosten per gezin: een toename van de belastingen van vierhonderd euro en een eenmalige claim die tot duizenden euro’s per gezin kan oplopen.’’ Brouwerseiland zit al tien jaar met de gemeente rond de tafel en Brouwerseiland betaalt de ambtenaren. Daar kan de gemeenteraad niet aan voorbij gaan uit angst voor de publieke opinie, zo is de mening van Dogger.

,,Wat ik wil zeggen is dat de situatie op Schouwen-Duiveland is een paar jaar tijd drastisch veranderd is. Dan getuigt het ook van politieke moed om de bakens te verzetten. En laten we eerlijk zijn. Ik zie op tal van plaatsen op het eiland nog recreatieprojecten verrijzen. Hoe verhoudt dat zich tot de 0,3 procent van de Grevelingen (de oude werkhaven) waar ondernemend Schouwen-Duiveland alle vertrouwen in heeft? Dit is een kans die maar één keer in je leven voorbij komt. Grijp hem.’’