Pieter Zeeman bij de Modern United Nations | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Pieter Zeeman bij de Modern United Nations

Een ‘Modern United Nations’: Met deze activiteit vieren scholieren uit heel Zeeland op 28 oktober de 75e verjaardag van de Verenigde Naties. Als voorbereiding hierop kregen zij in de weken voor de herfstvakantie les in het schrijven van een speech, onderhandelen en debatteren van gastdocenten van het University College Roosevelt (UCR) en het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS).

Ook Pieter Zeeman doet mee, met een groep leerlingen uit 5 havo en 5 vwo, verdeeld over twee groepen van vier: een Engelstalig en een Nederlandstalig team. Op 28 oktober brengen zij het geleerde in praktijk tijdens debatten en onderhandelingen met leerlingen van acht andere Zeeuwse scholen. Vanwege de coronamaatregelen wordt het dit jaar een online evenement.
De ‘Modern United Nations’ is een nieuwe variant van de klassieke Model United Nations (MUN). Hierin onderhandelen scholieren, altijd strak in het pak gestoken, in een formele setting over wereldproblemen. De ene delegatie is China, de tweede Rusland, de derde Amerika enzovoorts. Bij de ‘Modern United Nations’ komt hier iets bij, zo vertelt projectleider Barbara Oomen. “Het bijzondere van dit evenement is dat niet alleen landendelegaties onderhandelen, maar ook delegaties die andere belangen vertegenwoordigen, zoals de natuur, toekomstige generaties, bedrijven en migranten. Wat binnen de Verenigde Naties gebeurt, is immers ook voor hen van belang”.
In de voorbereidingen is er ook veel aandacht voor de inhoud. Zo gaan de lessen over de Zeeuwse oorsprong van de familie Roosevelt, over het belang van Franklin Roosevelt’s Four Freedoms speech en zijn nadruk op de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting, en de vrijwaring van angst en van gebrek.
Het initiatief komt voort uit een samenwerking van de Roosevelt Foundation, het V-fonds, de Provincie Zeeland (Four Freedoms door het Jaar heen), het RIAS, het UCR en het Bevrijdingsmuseum. Zij spraken begin dit jaar af om samen te werken om het gedachtegoed van de Roosevelts te verspreiden en kregen daarvoor steun van het V-fonds.