De Vaanhoek stelt collectie beschikbaar voor hospice | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

De Vaanhoek stelt collectie beschikbaar voor hospice

De Stichting de Vaanhoek in Burgh-Haamstede heeft een nieuw doel gevonden op Schouwen-Duiveland voor zijn uitgebreide (kunst)collectie: het hospice Kaaskenshuis in Zierikzee. Achter de stichting gaat het paar Nico Vaandrager en Martin van der Hoek schuil. Hun huis puilt uit met kunst. ,,Je kunt beter met ware hand dan een koude geven”, vat Nico het nieuwe doel samen.

Nico Vaandrager zegt verslaafd geweest te zijn aan het kopen van kunst en aanverwante zaken. ,,Je kunt je geld op de bank zetten, maar je kunt er ook plezier van hebben.” Maar dat plezier groeide tot drie jaar geleden uit tot een enorme collectie. Dus besloten de twee om de collectie bij leven te koop aan te bieden. Na aftrek van het aankoopbedrag is het restantbedrag voor een goed doel. Dat was tot voor kort ook de hervormde kerk van Haamstede, maar die relatie is bekoeld. Martin van der Hoek daarover: ,,Het is leuk om te geven, maar het moet ook leuk zijn om te krijgen”. Daar ontbrak het aan.

Anita Joziasse van het hospice denkt daar heel anders over. ,,Door corona zijn vrijwel alle activiteiten waarmee geld voor het hospice ingezameld kon worden gestopt. En met dat geld kun je net iets extra’s doen.” Vandaar dat het hospice na gesprekken met Nico Vaandrager en Martin van der Hoek het aanbod met beide handen aangreep.

In het hospice staan kleinere spullen uit de collectie. En daarvoor is ook al belangstelling. Niet van bezoekers, want er eerst een streng bezoekregime in het hospice. Maar van bewoners en ook vrijwilligers. ,,Dat is wat me zo aanspreekt. De inzet van de vrijwilligers. Hier zit geen directeur die tonnen verdient”, motiveert Nico Vaandrager zijn keuze voor het hospice.

Het nadeel is wel dat hij de collectie niet of maar beperkt kan laten zien aan het grote publiek. Dus zoekt hij naarstig naar een locatie, waar hij een deel van de collectie kan laten zien. Te denken valt aan een loods, maar misschien hebben restaurants of hotels ook wel belangstelling. Het doel spreekt veel mensen aan. ,,We hebben bijvoorbeeld meer dan vijftig schilderijen. Daar zitten ook oude meesters bij. En een vergezicht van Zierikzee bijvoorbeeld. We hebben kunst van Ad en Tessa Braat, van Miems van Citters. Daar moet toch belangstelling voor zijn.” Wie de twee mannen aan een locatie kan helpen, kan mailen met devaanhoek@zeelandnet.nl Via de facebookpagina de Vaanhoek gaan de twee hun collectie alvast voorvertonen.

Ook heeft het tweetal een grote hoeveelheid damessieraden van zilver en (oud) goud. ,,We hebben een grote vitrine waarin alles ligt. Het zou toch prachtig zijn als zo’n vitrine ergens kan komen te staan”, legt Nico Vaandrager uit. De volledige collectie van onder de Stichting de Vaanhoek. Daarin wordt het nalatenschap van de twee ondergebracht. ,,Toch leuk als ze het over een paar honderd jaar nog over die twee homo’s in Haamstede hebben”, lacht Nico Vaandrager, die deze week zeventig jaar geworden is. ,,Gelukkig maar’’, zegt de met zijn gezondheid tobbende Nico, ,,op je 69e dood gaan klinkt zo jong.’’