Stadhuismuseum zoekt werk meester Breetvelt | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Stadhuismuseum zoekt werk meester Breetvelt

In 2021 is het 125 jaar geleden dat meester Gerrit Henderik Breetvelt (1896-1982) werd geboren. Naast hoofd der Openbare School in Zierikzee was Breetvelt ook een begenadigd en fanatiek kunstschilder. Voor het Stadhuismuseum Zierikzee is zijn 125ste geboortedag aanleiding om voor het eerst in brede zin aandacht te besteden aan het uitgebreide oeuvre van deze lokaal zeer bekende en gewaardeerde schilder.

Wat we weten is dat in heel veel huishoudens in Zierikzee en op Schouwen-Duiveland werk van meester Breetvelt aanwezig is. Het Stadhuismuseum en het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland hebben beide ook schilderijen en tekeningen van Breetvelt in collectie. In 2010 heeft Daan van der Wekken een expositie van zo’n 40 werken van Breetvelt verzorgd in de Openbare Bibliotheek Oosterschelde. Een overzicht van zijn oeuvre is er echter nog niet. Het Stadhuismuseum Zierikzee vraagt nu de medewerking van het publiek voor de samenstelling van dat overzicht van werk van Gerrit Henderik Breetvelt. Op dinsdag 20, woensdag 21 oktober wordt in het museum een fotostudio ingericht waar schilderijen, schetsen en aquarellen van meester Breetvelt professioneel kunnen worden gefotografeerd en beschreven.
Doel van deze actie is een brede inventarisatie te maken van het werk van kunstschilder Breetvelt. Door middel van een digitale catalogus wordt het werk van Breetvelt vervolgens voor iedereen toegankelijk. Juist het werk van meester Breetvelt leent zich voor dit doel.

Dit ‘digitale museum’ is een van de manieren waarop het Stadhuismuseum sinds kort naar buiten treedt. De inventarisatie van Breetvelts werk is tegelijk onderdeel van het onderzoek voor een nieuwe tentoonstelling vanaf juni 2021 op de zolder van het Stadhuismuseum, waarin op basis van een selectie uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van particulieren een overzicht van zijn oeuvre wordt getoond.

Stadhuismuseum Zierikzee, Meelstraat 6-8, Zierikzee. Fotostudio geopend op 20 en 21 oktober van 9.30-12.00u en 13.00-17.00u. Aanmelding verplicht via info@stadhuismuseum.nl. Alle informatie is welkom.