Logo wereldregio.nl
Foto:

Corona zorgt voor afmeldingen herfstvakantie

Het coronavirus rukt op en maakt Zeeland niet langer de veilige (vakantie)haven. En de recreatiesector merkt dat. Reserveringen voor de herfstvakantie worden ingetrokken. Groepsaccommodaties hebben het vooral heel slecht. De hoop dat een dramatisch voorseizoen goedgemaakt kon worden door een stevig naseizoen is ijdele hoop gebleken.

In de zomermaanden was het extreem druk op de campings op Schouwen-Duiveland. Massaal trok vakantie vierend Nederland, Duitsland en België naar het van corona gevrijwaarde Schouwen-Duiveland. Maar die tijd is voorbij. Ook hier slaat het virus toe en vooral de Duitsers en Belgen haken af. Uit vrees voor een quarantaine bij thuiskomst.

Marieke Braber-Schot, voorzitter van de Recron, (de recreatieondernemers) ziet het om zich heen. ,,En het is wel begrijpelijk. Wat zou je zelf doen. Vooral de groepsaccomodaties hebben het erg slecht. Je gaat nu niet met een klas kinderen op vakantie,” reageert ze. Maar dat betekent wel dat veel kleinere recreatiebedrijven het somber inzien. ,,Kijk de grote bedrijven in de Kop van Schouwen redden het wel. Die hebben wat meer vlees op de botten. En als die vol zitten zoals in de zomer, dan komen de mensen naar de kleinere bedrijven in het achterland. Maar daarvan is nu geen sprake.’’

De gemeente heeft geprobeerd de sector tegemoet te komen door akkoord te gaan met winteropenstelling. Een manier om na de zomer nog wat omzet te maken. Maar volgens Braber wordt daar maar mondjesmaat van gebruik gemaakt. Als het publiek er nauwelijks op reageert, loont het niet om het bedrijf open te stellen. ,,In het voorjaar kan dat anders zijn.”

Het is vooral de onzekerheid die nu overheerst in de sector. Bedrijven zoeken naar mogelijkheden om het concept te veranderen, coronaproof te maken. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zowel niet financieel als psychisch. En hoe lang blijft corona ons in de tang houden?

Meer en meer rukt corona op. Het heeft het onderwijs bereikt. Basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs heeft ermee te maken. En de berichten van restaurants, die na een vermeende besmetting enkele dagen de deuren sluiten zijn niet van de lucht.

Ook in de sport komt het virus inmiddels hard aan. Niet in de laatste plaats vanwege de kantines, die allemaal de deuren moesten sluiten na een kabinetsbesluit. Maar ook besmette spelers gooien roet in het eten. Recentelijk was het WIK in Kerkwerve, dat door corona stil kwam te liggen.