Logo wereldregio.nl
Foto:

Mondragon-speurtocht voor basisscholen

In het kader van de Kinderboekenweek organiseert het Stadhuismuseum Zierikzee samen met de Openbare Bibliotheek Oosterschelde (Zierikzee) de speurtocht ‘In het spoor van Mondragón’. De speurtocht staat in het teken van het thema van de Kinderboekenweek 2020 ‘En toen’ en sluit aan bij de bijzondere tentoonstelling in de voormalige Raadzaal van het oude stadhuis van Zierikzee: het Stadhuismuseum Zierikzee.

Cristóbal de Mondragón (1514-1596) is de Spaanse militair die Zierikzee in 1575/1576 heeft belegerd en uiteindelijk veroverd en is dus de vijand! Toch heeft hij zijn naam verbonden gekregen aan een hotel en een restaurant in Zierikzee waar de inwoners van Schouwen-Duiveland of daarbuiten tientallen jaren kleine en grotere feesten hebben gevierd en sinds het voorjaar van 2020 weer kunnen vieren.

In de tentoonstelling zijn diverse nog niet eerder in Nederland getoonde voorwerpen te zien die de komende jaren zeker ook niet meer terugkomen naar Zierikzee. Tijdens de speurtocht door de binnenstad van Zierikzee worden bovendien nog diverse plaatsen aangewezen die in relatie kunnen worden gebracht met de Spaanse belegeraar van Zierikzee.

De speurtocht ‘In het spoor van Mondragón’ start aan de balie van de Openbare Bibliotheek Oosterschelde (Zierikzee) en loopt via de tentoonstelling in het Stadhuismuseum Zierikzee aan de Meelstraat 8 en de binnenstad van Zierikzee, om te eindigen met een Spaans ijsje bij IJssalon Capri op de hoek van de Dam en de Mol in Zierikzee. 

De tocht is bedoeld voor leerlingen uit groep 5-8 van het basisonderwijs. Kosten voor deelname zijn
€ 4,50 per persoon, af te rekenen bij de Openbare Bibliotheek Oosterschelde (Zierikzee); de toegang tot het Stadhuismuseum en het bolletje Spaans ijs bij IJssalon Capri zijn op vertoon van de kassabon van de Openbare Bibliotheek Oosterschelde (Zierikzee) inbegrepen. De speurtocht kan worden gedaan van woensdag 30 september tot en met zondag 25 oktober 2020.

Voor groepen die de speurtocht willen doen vanuit school geldt een speciaal tarief per leerling en begeleiders. Groepsbezoek uitsluitend op afspraak via info@stadhuismuseum.nl