Jack van der Hoek
Jack van der Hoek

‘Indien nodig frequenter onderzoek’

Algemeen

Burgemeester Jack van der Hoek zal de resultaten van het munitie-onderzoek in de Oosterschelde nauwlettend bestuderen ,,en als er aanleiding voor is zal ik voor frequenter onderzoek pleiten.”

Hij reageert daarmee op het onderzoek van Defensie naar de dertigduizend ton munitie, die in de jaren na de oorlog in een diepe put in de Oosterschelde is gestort. Het is inmiddels twintig jaar geelden dat er onderzoek is gedaan naar de kwetsbaarheid van de munitie. De risico’s voor milieuschade of zelfs explosies zouden nihil zijn en daar gaat Van der Hoek dan ook vanuit.

De verantwoordelijkheid voor de munitie ligt bij het ministerie van Defensie. Ook Rijkswaterstaat speelt een rol met het meten van bijvoorbeeld de waterkwaliteit. De grote vraag is over en zo ja hoe snel de munitie onderhevig is aan corrosie. Er zijn voorbeelden van andere dumpingen, waar daarbij sprake is van slijtage. Onderzoek moet uitwijzen of daarvan sprake is en welke actie er dan moet worden ondernomen. Als burgemeester is Van der Hoek verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Wat de veiligheid betreft zegt hij dus de vinger aan de pols te houden.

Uit onderzoek moet duidelijk worden of de munitie onaangeroerd kan blijven liggen; het beter afgedekt kan worden of zelfs geruimd. In dat laatste geval zullen de kosten snel in de buurt van de twee miljard euro komen. Eind dit jaar moeten de resulaten bekend zijn.

Meer nieuws