Afbeelding

Mijnenjager met schilderij afgemeerd

Algemeen

Het is nog nooit gebeurd dat een mijnenjager van de Koninklijke Marine is ingezet voor het transport van een kunstwerk. Maar die eer is het Stadhuismuseum in Zierikzee nu ten deel gevallen. Vandaag, vrijdag, is de jager afgemeerd in Zierikzee met aan boord een bijzonder schilderij.

Een schilderij van Hendrick van Anthonissen (1605-1656), waarop de Zuidhavenpoort prijkt met daarvoor enkele oude schepen. Een niet realistisch beeld, maar in de ogen van museumdirecteur Albert Scheffers waardevol voor de stad. Tot voor kort hing het in de Admiraliteit in Den Helder. Scheffers wilde het graag naar Zierikzee halen om de nieuwe collectie een impuls te geven.

Hij legde contacten bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de beheerder van alle kunst in rijksgebouwen. Na het nodige overleg stemde de dienst in met het uitlenen van het werk. Maar er dook een nieuw probleem op; het transport. Met het transport van een kunstwerk is veel geld gemoeid en daar ontbreekt het aan. Scheffers nam contact op met de marine, die in 2012 al naar Zierikzee kwam.

En met succes. De marine heeft drie dagen geoefend op binnenwater en voer direct door naar Zierikzee, waar het dus vandaag aangekomen is aan ’t Luitje. Het schilderij gaat meteen naar het museum waar ’s middags een besloten overdracht plaats in het bijzijn van de commandant van de jager en Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Zaterdag worden er nog drie officieren geïnstalleerd waarna het bezoek aan Zierikzee wordt afgerond.

Plus foto De Zr MS Zierikzee is weer in Zierikzee; ooit gedoopt door wijlen Riet Bij de Vaate, toenmalig gemeenteraadslid in Zierikzee. (foto Marine)

Meer nieuws