Afbeelding

Bewonerscommissie mag meepraten over rooien bomen Oude Haven

Algemeen

Er komt alsnog een bewonerscommissie, die mag meepraten over het wel of niet rooien van een deel van de bomen rond de Oude Haven in Zierikzee. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Alleen bomen die noodzakelijk weg moeten voor het herstel van de kade mogen gerooid worden. Er waren veel zorg over de plannen van wethouder Jacqueline van Burg (Leefbaar) om alle bomen te rooien en te vervangen. Uitgerekend haar eigen partij kwam donderdag met het voorstel om bewoners er alsnog bij te betrekken. Dat voorstel kwam van LSD-lid Peter Vijverberg (foto) en het CDA. Van Burg hield hem en de raad wel voor, dat zij niet kon inschatten of hierdoor vertraging in het kadeherstel zal optreden. Wat haar betreft zouden bomen aan de zuidzijde sowieso moeten wijken om met het kadeherstel te kunnen beginnen. Daarop paste Vijverberg zijn voorstel meteen aan. 

Dat ging mede-indiener Rutger Punt (CDA) weer een stap te ver. Hij wil eerst onderzocht hebben welke bomen ‘aantoonbaar noodzakelijk gekapt’ moeten worden. Hij werd gesteund door andere raadsleden. Van Burg zegde toe eerst aan te zullen tonen welke bomen noodzakelijk gekapt moeten worden. Op 8 oktober wordt er al gesproken over de situatie, zodat wat haar betreft alsnog op tijd kan worden begonnen met het herstel van de kade. De raad wil op een later moment een nieuw besluit nemen over de volledige herinrichting met de bomen. De bewonerscommissie heeft overigens niet het laatste woord, dus de onzekerheid zal niet verdwijnen. De raad heeft het laatste woord.

Sandra Fontein (D66) hekelde de manier waarop LSD worstelde met haar eigen voorstel. Ook Florus van der Paauw (SGP) was weinig gecharmeerd waarop vergaderd werd. Tot drie keer moest een schorsing verlengd worden. Uiteindelijke schaarde de volledige raad in met het aangepaste voorstel.

Meer nieuws