Afbeelding
Foto: Richard Semík

Dikke Toren weer open, Stadhuismuseum samen met Hans Baris beheerder

Algemeen

De Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee, in de volksmond de Dikke Toren genoemd, gaat morgen, woensdag,  weer open voor publiek. De toren is dit seizoen nog niet open geweest. Een enorm gemis vinden veel bezoekers van Zierikzee. Dat geldt ook voor Albert Scheffers, directeur-bestuurder van het Stadhuismuseum Zierikzee.

Het Stadhuismuseum laat de  toren en de ernaast gebouwde Sint Lievensmonsterkerk in een maquette zien. In de zomervakantie hebben de bezoekers van het museum zelfs de Dikke Toren op werkelijke en op de gedroomde hoogte mogen bouwen in LEGO. Momenteel is de Dikke Toren in LEGO te bewonderen in de etalage van Intertoys Zierikzee. ,,In de jaren dat ik in Zierikzee actief ben is de Dikke Toren voor mij altijd een prachtig voorbeeld geweest van wat je met zo’n monumentaal gebouw kan doen. Openstellen voor publiek, kwalitatief hoogwaardige kunst in tonen en informatie geven over wat er allemaal te doen is in de stad Zierikzee’', aldus de directeur van het Stadhuismuseum Zierikzee.

Doordat de VVV-Zeeland het huurcontract voor de Dikke Toren niet heeft kunnen verlengen ontstond er een impasse. Een nieuwe huurder werd niet direct gevonden. En Hans Baris, al jaren de beheerder van de Dikke Toren, kon als particulier in zijn eentje de openstelling  niet georganiseerd krijgen. De samenwerking tussen Hans Baris en het Stadhuismuseum is een logische. Al jaren maakt de beheerder van de Dikke Toren via een straalverbinding gebruik van het WiFi-netwerk van het Stadhuismuseum. ,,Hans gebruikt ook andere voorzieningen van het museum dat maar een paar honderd meter verderop is gesitueerd'’, zegt Albert Scheffers.

Dat het Stadhuismuseum en Hans Baris samen de eigenaar van de Dikke Toren, Stichting Monumentenbezit, hebben benaderd over de openstelling van de toren ligt dus voor de hand, zo laat Scheffers weten. Vanaf woensdag 2 september om 10:00 uur is iedereen weer welkom een kijkje te komen nemen in de Sint-Lievensmonstertoren. Een toren die ruim 500 jaar geleden bij wijze van spreken al ‘Coronaproef’ is gebouwd. Beheerder Hans Baris: ,,Je gaat de ene kant 279 treden omhoog om te genieten van een geweldig uitzicht over de monumentenstad Zierikzee en een stukje van het fraaie eiland Schouwen-Duiveland. Aan de andere kant van de toren ga je 281 treden naar beneden'’. De openstelling van de Dikke Toren is nu geregeld tot en met 31 oktober a.s.

Op de eerste en tweede verdieping van de toren kan nog worden genoten van het bijzondere kunstproject van Rosalinde van Ingen Schenau (1978) 'Omnia Temporaria'. Albert Scheffers hoopt voor het seizoen 2021 een nieuw kwalitatief hoogwaardig kunstproject in de toren te kunnen tonen. Idealiter wordt dit een project dat gekoppeld is aan een presentatie in het Stadhuismuseum, zodat de bezoekers van de Dikke Toren kunnen genieten van ander werk van dezelfde kunstenaar.

Meer nieuws