Afbeelding
Foto: Igor Strukov

Landbouw wil in 2022 zoetwater

Algemeen

Zo’n dertig boeren op het eiland staan positief tegenover een plan, om in 2022 met een ringleiding zoetwater op het eiland aangevoerd te krijgen. Het draagvlak hiervoor is groot.

Het initiatief komt van Wim in Veld, lokaal goed ingevoerd in de landbouw, en SGP-raadslid Florus van der Paauw. De twee hebben eerder al in WereldRegio de noodzaak van zoetwater op Schouwen-Duiveland aangekaart. Mede naar aanleiding daarvan zijn ze aan de slag gegaan. Zo’n dertig boeren (gezamenlijk bijna 5000 hectare landbouwgrond) zijn erbij betrokken.

Van belang is dat het rijk ook meebetaalt aan de investering om het financieel haalbaar te maken voor de boeren. Om één en ander verder uit te werken wordt er een bedrijf opgericht om de plannen verder vorm te geven. Eind dit jaar moet het op papier staan, waarna het geld gezocht wordt. Met een ringleiding wordt er dus niet voor gekozen om het zoetwater naar de sloten te brengen. Boeren kunnen het zoetwater van de ringleiding aftappen om hun akkers te beregenen.

Meer nieuws