Afbeelding
Foto: Pieter Bezuijen

Kynologenclub start behendigheidscursus

Algemeen

Een hond wil bewegen en geniet als geen ander van het samen met zijn baas of bazin optrekken. En dat maakt behendigheidstrainingen van de Kynologenclub zeeland zo interessant. Donderdag 3 september start weer een zestien weken durende cursus aan de Schouwsedijk in Zierikzee. Instructrice Anja van Traa is er klaar voor en er is nog plaats.

Ze steekt haar liefde voor de honden niet onder stoelen of banken. Al jaren traint Anja van Traa met haar honden; en niet onverdienstelijk. Met haar derde hond maakt ze zich weer op voor wedstrijden. ,,Wedstrijden hoeven natuurlijk niet, maar vaak zie je mensen wel doorgaan omdat ze er zoveel plezier aan beleven,” legt ze uit. De band tussen mens en dier versterkt erdoor en beweging is voor allebei erg goed. Een win-win-situatie dus.

De behendigheidscursus is voor honden van ongeveer een jaar. Dan zijn is volgroeid en kunnen ze de oefeningen aan. Het is dus geen puppiecursus. Die hebben de honden vaak al achter de rug. Tijdens en behendigheidscursus nog beginnen met de basisoefeningen is dus niet handig. Tijdens de trainingen wordt een parcours gebouwd en leren de honden de hindernissen te nemen. ,,Wie de cursus achter de rug heeft kan al een parcours open met zo’n vijftien, zestien onderdelen.”

De Kynologenclub Zeeland is opgericht in 1959. Haar verzorgingsgebied bestaat uit de regio’s Walcheren, Schouwen-Duiveland en Noord en Zuid-Beveland. Als Zeeuwse vereniging heeft zij aan de bakermat gestaan van nagenoeg alle hondenscholen die inmiddels binnen de provincie gevestigd zijn. Zij onderscheidt zich nog steeds van de andere hondenscholen door de inspraak van leden en het werken zonder winstbejag. Zij is ook de enige door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkende vereniging in de regio. ,,En onze club heeft mensen, die op wereldniveau actief zijn,” vertelt Anja van Traa. Niet de ambitie van de meeste cursisten en denkt ze wel dat de meesten verder willen na zo’n eerste cursus. En dat kan dus.

Ze vindt het moeilijk om aan te geven welke rassen er nu wel en niet geschikt zijn voor zo’n cursus. Al hebben teckels te korte pootjes en een Sint-Bernhard is te zwaar voor de behendigheid. Maar voor de meeste rassen is de cursus en echte uitkomst. Honden moeten de geschikte bouw hebben om te kunnen springen, bochten te nemen en snelheid te maken. ,,Je leeft zo veel meer samen met je hond en dat versterkt de band echt. Zeker ook als je op de andere dagen van de week je oefeningen ook doet.’’

Tijdens de cursus is er aandacht voor de hond; vanzelfsprekend. Maar ook de eigenaren leren er veel. ,,Ja dat is zo. Kijk, de lichaamshouding is van groter belang dat bijvoorbeeld de commando’s.’’ Deelnemers leren veel lichaamstaal, omdat alleen al bewegingen en instructies van de eigenaren aan spelregels onderhevig zijn. Alles is erop gericht goed te communiceren met de dieren. 

Anja van Traa werkt met groepen van zo’n zes deelnemers. Dat geeft dan ook de ruimte om mensen individueel te helpen. Als er voldoende belangstelling bestaat komen er meer groepen. Zo krijgt iedereen de aandacht, die het hij of zij nodig heeft. Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden via behendigheidschouwen@kczeeland.nl Op de website www.kczeeland.nl is meer informatie te vinden.

Meer nieuws