Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Algemeen

Klimaatambassadeur

Eerder dit jaar kwamen de deskundigen in Ouwerkerk bij elkaar; een buitentemperatuur van een heerlijke negentien graden, beetje regenachtig. Maar het ging over klimaatverandering. We gaan naar een Zuid-Frans klimaat toe en zo voelde het de achterliggende periode ook. En, de boodschap was dat we ons daarop moeten gaan voorbereiden. Langdurige hitte en droogte zijn een gezondheidsaanslag op met name ouderen. Drinkwaterbedrijven waarschuwen zuinig om te springen met water. De Domeinen in de Westhoek kunnen bij het minste of geringste vlamvatten met desastreuse gevolgen. Op de akkers groeit er vrijwel niets meer en het wachten is op zoetwater. Campings gelasten barbecue-verboden in en weten zich geen raad met hevige regenval. De terreinen zullen anders ingericht moeten gaan worden. De warme zomers zullen ook steeds meer mensen deze kant op lokken en hadden we de afgelopen weken met elkaar niet het gevoel dat het wel erg druk geworden is? De warmte doet ook wat met de grond waarop we onze huizen gebouwd hebben. Het grondwaterpeil zakt verder weg.

We kunnen wachten op het Rijk dat een pakket van maatregelen bedenkt. Maar we kunnen ook zelf aan de slag met de gemeente als regisseur. De gemeente heeft al een verplichte klimaatstresstest gedaan. Zijn we wel of niet voorbereid om veranderingen, die zich in een moordend tempo voltrekken?

Klimaatverandering houden we niet tegen. Wel kunnen we als lokale samenleving een agenda maken. Elkaar attenderen op wat wel en niet verstandig is. Elkaar helpen als de droogte weer toeslaat. Ik zou graag zien dat er in het gemeentehuis een klimaatambassadeur wordt aangewezen (nee, geen externe), die alle plannen toetst aan de verwachte veranderingen. Dat hoeft geen bestuurder te zijn. Laten we ons bewust worden van wat komen gaat.

Meer nieuws