Afbeelding

Werkstraf geeist tegen automobilist Scharendijke

Algemeen

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 63-jarige inwoner van Scharendijke voor het veroorzaken van een ernstig ongeval 90 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk en zes maanden rijontzegging geëist. De man reed 8 december 2017 in zijn auto over de N 59 toen hij bij Nieuwerkerk in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft terechtkwam. De bestuurder botste daarbij frontaal op een tegenligger. In die auto zat een echtpaar. Zij geraakten door de klap zwaar gewond en liepen verschillende breuken en kneuzingen op. Een van de slachtoffers, de vrouw, hield blijvend letsel aan haar linkerhand over. ,,Zij is ernstig beperkt in het dagelijks leven”, merkte de officier van justitie op. Ook de echtgenote van de Scharendijkenaar, die naast hem zat en op dat moment een dutje deed, hield meerdere breuken aan het ongeval over. De veroorzaker van het ongeval kwam er ook niet zonder kleerscheuren vanaf.

De verdachte zei tijdens de zitting van de rechtbank zich niets te herinneren van de frontale aanrijding. ,,Ik heb geprobeerd om duizend keer de film af te draaien, maar ik weet het niet meer.” De weersomstandigheden waren die middag goed en hij was ter plaatse bekend. Het was behoorlijk druk met verkeer. Een getuige, die voor de auto van het gedupeerde echtpaar reed, had verklaard dat ze in het voorbijrijden zag dat de tegemoetkomende bestuurder naar beneden keek en hij plotseling de auto naar links over de doorgetrokken streep stuurde. In haar binnenspiegel zag ze de frontale botsing. De autobestuurder bleek niet harder dan de toegestane 80 km per uur te hebben gereden en verkeerde niet onder invloed van alcohol. Er was volgens hem ook geen sprake van vermoeidheid.

De officier vond dat de botsing toe te rekenen was aan het aanmerkelijk onvoorzichtig rijden van verdachte. Advocaat A. Bals bepleitte vrijspraak voor de zwaardere aanklacht, omdat er te weinig bewijs was voor roekeloosheid in het verkeersgedrag zijn cliënt. ,,Het is in een split-second gebeurd.” Hij zou ‘slechts’ schuld hebben aan de verkeersovertreding, waarvoor de raadsman een voorwaardelijke straf passend vond. Ook wees hij op het tijdsverloop van ruim twee jaar dat de zaak pas op zitting is verschenen. De officier zei in haar eis hiermee én het blanco strafblad van de Scharendijkenaar rekening te hebben gehouden. De slachtoffers waren op de zitting aanwezig. De rechtbank doet 21 augustus uitspraak. 

Meer nieuws