Afbeelding

Tevredenheid over samenwerking corona

Algemeen

Net als elders in Nederland heeft ook in Zeeland de Directeur Publieke Gezondheid, Joke Gaemers, de opdracht gekregen van de minister om de extra zorg en middelen in de coronacrisis te coördineren. Denk hierbij aan extra zorglocaties voor coronapatiënten en de verdeling van de persoonlijke beschermingsmiddelen. In Zeeland wordt er door de zorginstellingen al intensief samengewerkt. Die samenwerking zal de Veiligheidsregio waar nodig ondersteunen.

Sinds 10 april is daarvoor een Coördinatieteam Zorg (CTZ) ingericht. Hiermee is voor de zorgpartners een speciaal loket beschikbaar, waar men met diverse vragen terecht kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om vragen over het verplaatsen van patiënten naar zorglocaties, het verkrijgen van gespecialiseerd personeel en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Door te gaan werken met één loket en telefoonnummer voor het verkrijgen van faciliteiten, wordt het makkelijker voor de zorginstellingen om ondersteuning te krijgen. ,,Een belangrijk uitgangspunt voor de medische zorg in Zeeland is dat we zoveel mogelijk de zorg die nodig is, binnen de bestaande zorginstellingen en structuren inrichten”, aldus Joke Gaemers. Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben hun zorgcapaciteit verhoogd en aangepast aan de eisen die worden gesteld aan het verplegen van coronapatiënten. Ook huisartsen hebben maatregelen genomen om hun taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Zo zijn er speciale faciliteiten gecreëerd om de COVID-19 patiënten geïsoleerd te behandelen van de andere patiëntenstroom. Voorbeelden zijn het luchtwegspreekuur bij de huisarts en cohort-afdelingen (aparte verpleegafdelingen voor coronapatiënten) in o.a. ziekenhuis, verpleeghuis en GGZ-instellingen en op Schouwen-Duiveland bij het buurtpension.

Op dit moment is er voldoende zorgcapaciteit in Zeeland.  Het aantal ziekenhuisopnames (inclusief IC-opnames) stabiliseert. De Veiligheidsregio weet niet of het zo blijft, dat hangt ook af van de vraag of de maatregelen na 28 april worden versoepeld en het effect dat dit heeft. Mogelijk heeft dat weer een stijging van besmettingen en daarmee ook van ziekenhuisopnames tot gevolg. Daarnaast heeft de zorg te maken met druk op meerdere vormen van zorg, niet alleen IC- en gewone ziekenhuisopnames maar ook opnames in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, bij de huisarts en in de thuiszorg (Cascade-effect). Dat maakt een goede onderlinge samenwerking noodzakelijk. Door de stabilisatie in het aantal ziekenhuisopnames wordt het waarschijnlijk mogelijk om op termijn de gewone ziekenhuiszorg weer op te starten. Ziekenhuizen bekijken nu welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor de uitgestelde zorg. Dit zullen met name patiënten zijn bij wie de medisch specialist bepaalt dat langer uitstel van behandeling niet raadzaam is.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van Veiligheidsregio Zeeland ondersteunt en faciliteert de zorgpartners. Daarnaast heeft de GHOR, samen met GGD Zeeland, een coördinerende en regisserende taak, bijvoorbeeld als het gaat om verdeling van schaarse goederen, zoals de PBM’s en het verruimen van testmogelijkheden voor zorgmedewerkers. Joke Gaemers, DPG: ,,In  Zeeland wordt erg goed samengewerkt in de zorgsector. De onderlinge afstemming voor wat betreft de zorgcapaciteit was heel snel geregeld. Daar mogen we met z’n allen terecht trots op zijn”.

Meer nieuws