Afbeelding

Voorlopig geen reddingsbrigade op strand

Algemeen

In samenspraak met de gemeente  heeft de Strandreddingsbrigade Westerschouwen besloten de stranden in haar gebied voorlopig niet te bewaken. De exploitanten van de strandpaviljoens nemen dit tijdelijk over met name in de omgeving van de Verklikkerplaat. ‘,,Een voorbeeld van samen sterk’’ aldus burgemeester Rabelink (foto). Ondanks de borden die wandelaars waarschuwen blijft het juist op deze plaats, vanwege het bijzondere karakter van deze zandplaat, belangrijk bezoekers te waarschuwen. 

 De strandreddingsbrigade Westerschouwen (SRB) is er niet alleen voor het toezicht op zwemmers en baders, het lokaliseren van ongevallen en het herenigen van kleine zoekgeraakt/gevonden kinderen. Een belangrijke taak is het verlenen van eerste hulp en de ondersteuning van hulpdiensten. Zij hebben aangegeven dat er vanwege het coronavirus behoefte is aan beschermingsmiddelen voor het uitvoeren van hun (EHBO) taak. Aan de vrijwilligers van de strandreddingsbrigade kunnen momenteel niet voldoende beschermingsmiddelen geboden worden omdat deze nodig zijn in de ziekenhuizen. De reddingsbrigade kan dus niet voldoen aan vanuit haar koepelorganisatie vastgestelde richtlijnen. Vanuit het oogpunt van de veiligheid van de vrijwilligers is daarom na overleg met de gemeente Schouwen-Duiveland besloten dat de strandreddingsbrigade de stranden in Westerschouwen voorlopig niet bewaakt.

De exploitanten van de strandpaviljoens, met name die in de omgeving van de Verklikkerplaat, hebben aangeboden bezoekers in die omgeving, met name wanneer het hoog water wordt, te waarschuwen. . Zij doen dit in de uren voor hoog water in de weekenden tot eind april. 

Door de geldende maatregelen vanwege het coronavirusen het besluit van de Veiligheidsregio Zeeland om toeristisch en recreatief nachtverblijf niet toe te staan in de provincie is het bezoek aan het strand lager dan gebruikelijk. Uiteraard blijft de gemeente het strandbezoek op regelmatige basis monitoren, hiervoor worden o.a. dronevluchten gemaakt door de politie. Mocht op termijn blijken dat de inzet van meer toezicht toch noodzakelijk is dan maakt de gemeente opnieuw een afweging in deze bijzondere tijd. De Strandreddingsbrigade betreurt de ontstane situatie en zal, zodra mogelijk, de werkzaamheden hervatten.

Meer nieuws