Afbeelding

Isolatiepost kan het nog prima aan

Algemeen

Iedere dag worden er op de isolatiepost in Scharendijke zo’n drie a vier patiënten ontvangen. Patiënten, die zich melden bij hun huisarts, maar door luchtwegklachten veiligheidshalve naar Scharendijke worden doorgestuurd. Volgens huisarts Monique Leenhouts hebben de meer dan twintig artsen het nog steeds goed onder controle. ,,Maar natuurlijk verwachten we dat het op Schouwen-Duiveland ook nog gaat pieken. Daar zijn we op voorbereid,” laat ze desgevraagd weten.

De isolatiepost in Scharendijke is speciaal voor mensen, die zich met klachten bij hun huisarts meden, maar daarnaast ook luchtwegklachten hebben. Dan neemt de arts geen risico en moet de persoon in kwestie in Scharendijke gezien worden. Daar is de dienstdoende arts voorbereid. Leenhouts benadrukt dat mensen niet bang hoeven te zijn dat het coronavirus daar hangt en juist voor besmetting zou zorgen.

,,Patiënten moeten bij aankomst meteen de handen ontsmetten, ze doen een masker op, er is geen lichamelijk contact met de assistente en men kan meteen door naar de dokter, die de patiënt in beschermende kleding ziet,” legt Leenhouts uit. Het is overigens nadrukkelijk niet zo dat de mensen in Scharendijke op corona getest worden. ,,Er zijn geen tests meer.” Maar vooralsnog is het idee dat men zich nog niet met corona heeft gemeld.

Leenhouts was vorige week, maar ook nu nog steeds te spreken over de manier waarop het publiek reageert op de nieuwe werkwijze. Het begrip is er. Al kan ze zich desgevraagd wel voorstellen dat de spanning bij mensen toeneemt. ,,Alsof je op een storm zit te wachten, waarvan je weet dat die gaat komen. Dat geldt voor ons ook, maar we zijn voorbereid.’’

Dat mensen gespannen kunnen zijn heeft ook te maken met het feit dat alles anders is. In supermarkten moeten mensen met en boog om elkaar heen, worden karretjes ontsmet en staat er overal reinigingsgel. Voor de artsen is dat ook zo. Veel consults worden telefonisch afgedaan. Vroeger duurde een telefoongesprekje een paar minuten, nu vaak langer omdat ook complexere onderwerpen voorbijkomen.

Meer nieuws