Afbeelding

Vrije stemmen: Mening

Column

Iedere week schrijf ik deze column. Iedere week probeer ik iets te schrijven over een onderwerp dat mij raakt. En er gaat geen week voorbij om iemand klampt me aan met een bemoedigend woord. Helemaal eens of oneens met me. ,,Ik ken u van de foto hoor. Pak ze maar aan.’’ Wie ‘ze’ dan zijn weet ik niet, maar ik roep altijd enthousiast ‘ja dat doe ik’. Af en toe ook kritiek in een ingezonden brief (deze week ook) waarin ik aangesproken word. Dat zijn de momenten dat ik meteen ruimte vrij maak in de redactionele kolommen. Ik ben er altijd blij mee.

Want het gaat niet zozeer om mijn mening in deze column. Het gaat om het hebben van een mening. Een mening is een vorm van betrokkenheid. Kritiek is ook een vorm van betrokkenheid. De grootste rampen voltrekken zich als mensen zonder mening langs de kant blijven staan. Misschien wel een van de voornaamstede redenen waarom WereldRegio ooit van start is gegaan.

Dus vanaf deze plaats nog eens een indringend verzoek aan u als lezer. Vertrouw uw mening over iets wat op dit eiland speelt aan het papier toe. Laat uw stem horen. Lever een constructieve bijdrage aan het debat. Over welk onderwerp het ook gaat. En dan bedoel ik niet de totaal ongefundeerde opmerkingen die op internet voorbijkomen.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor dit eiland. Allemaal kunnen we bijdragen aan een leefbare samenleving. Heb dus vooral ook kritiek op mijn mening en weerleg mijn werkelijkheid. Van een inhoudelijk goed debat over wel onderwerp dan ook is nog nooit iemand slechter geworden. Maar die boodschap geldt ook voor de ontvanger. Als je kritiek op je functioneren terzijde legt of meteen in de aanval schiet, torpedeer je de discussie.

Meer nieuws