Afbeelding

Zout

Column

We hebben een nieuw potje zout in het kruidenrek. Zeeuwse Zoute, heet het, terwijl we hier toch gewoon zeggen: 'Dingeman, doe jie mien es even de zout angeve?' Zonder e. En dat doet Dingeman dan natuurlijk, want zo is 'n 'opgebrocht'.

Zout. Dat Oosterscheldezout is 'ambachtelijk'. Als een artikel niet loopt, zet je er ambachtelijk op en het vliegt de winkel uit. Het is zuiver doordat 'mossel- en oesterbanken het water op natuurlijke wijze zuiveren'. Door die flauwekul heb ik me een potje laten aansmeren bij de sliptongetjes. Ik dacht nog bij het afrekenen: zo, is die tong even duur geworden!

Ik heb ook nog gewoon zout uit Boekelo, en uit de Gérande. Dat ziet een beetje grijs omdat het uit modderige slootjes wordt geschept. Het staat tussen de Alpen Jod Salz uit Duitsland en een bus Frans zeezout. Dat laatste moet je nooit kopen want daar zit matrozenpis doorheen.

We hebben het Oosterscheldezout op die tongetjes gedaan, en eerlijk, zo zout hebben we ze nog nooit gegeten.

Peter Noordermeer

Meer nieuws