Afbeelding

Nieuwe aanwinsten Stadhuismuseum

Actueel SD

Het Stadhuismuseum in Zierikzee en het gemeentearchief Schouwen-Duiveland presenteren vanaf 12 februari voor de vierde keer een selectie uit de nieuwe aanwinsten van 2019. Het overzicht omvat ditmaal 27 bijzondere onderwerpen en artikelen die geschonken of aangekocht zijn. Het Stadhuismuseum en het Gemeentearchief zijn samen verantwoordelijk voor het beheer van de historische collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland. Elk jaar breidt deze collectie zich uit. Als de kans zich voordoet en het is financieel haalbaar, proberen het Stadhuismuseum en het Gemeentearchief leemtes in de collectie op te vullen met aankopen. Daarnaast zijn er geregeld (voormalige) inwoners die voorwerpen schenken aan het archief of het museum. Inmiddels is het traditie geworden om een selectie van de aanwinsten te presenteren in het Stadhuismuseum.

Ook dit jaar zijn er belangwekkende schenkingen ontvangen en aankopen gedaan. Blikvangers zijn onder meer een in zijn tijd zeer actueel schilderij van Theo Voorzaat, een miniatuur van het kunstwerk dat Rosalinde van Ingen Schenau in opdracht van Airpack maakte voor op de rotonde van het Bedrijvenpark Zierikzee-Zuid en vrijmetselaarsattributen waaronder een oorkonde uit 1807. De diversiteit van de voorwerpen is heel groot, zowel in onderwerp als in uitvoering, en dat maakt de jaarlijkse presentatie in het Stadhuismuseum zo aantrekkelijk.

Edzard Gelderman, voorzitter van de Kunstschouw en ambachtsheer van Westenschouwen, opent de presentatie op 12 februari. Deze is dan nog tot en met zondag 7 juni 2020 te bezichtigen in het Stadhuismuseum Zierikzee. Elk jaar brengen beide organisaties een boekje met afbeelding uit waarin achtergrondverhalen van een selectie van de aanwinsten staan beschreven. Zo ontstaat door de jaren heen een mooi overzicht met beschrijvingen van de recente uitbreidingen van de gemeentelijke collectie. Het boekje Aanwinsten 2019 is voor € 6,95 te koop bij het Stadhuismuseum Zierikzee.

Meer nieuws