Afbeelding
Foto: Peter Kouijzer

Kunst en Eer weet weer jeugd te boeien

Actueel SD

Terwijl steeds meer muziekgezelschappen kampen met een verlies aan leden, lijkt Kunst en Eer de weg terug gevonden te hebben. Met Cathy Kotoun als inspirerend leider, een verjongd repertoire en jaarlijks een bekende Nederlander op het Nieuwjaarsconcert. Dit jaar komt musicalster René van Kooten naar de Nieuwe kerk in Zierikzee. Maar de kerk is zaterdag 11 januari tot de laatste plaats uitverkocht; 350 stuks.

,,We proberen altijd het nieuwjaarsconcert altijd betaalbaar te houden. Dit jaar kost een kaartje € 11," vertelt secretaris Eric van Dijk. Van Kooten inspireert de muzikanten ook. Net als zijn voorgangers (vorig jaar nog Shirma Rouse) krijgt de musicalster het repertoire tijdig toegestuurd. Op de dag van het concert komt hij 's middags al naar Zierikzee om de avond met de muzikanten van Kunst en Eer door te nemen. De muzikanten kijken er naar uit.

Van Dijk: ,,Wij hebben ook te maken gehad met een verlies aan leden. De groep vergrijst. Maar we zien nu wel dat er weer nieuwe en jongere muzikanten bijkomen.'' Kunst en Eer gaat al lang niet meer de straat op. Die tijd lijkt zo goed als voorbij. ,,En we hebben met Cathy een dirigente die moderner repertoire uitkiest. Natuurlijk is het voor de ouderen wel wennen geweest. Maar het werkt goed. Het enthousiasme van de jongeren slaat over op de oudere muzikanten.''  En dat is nodig, want het ene na het andere gezelschap stopt bij een gebrek aan leden of zoeken elkaar op om nog iets van een gezelschap overeind te houden. Kunst en Eer telt ongeveer 65 leden. Kunst en Eer zit niet stil. In samenwerking met de muziekschool wordt de jeugd gemobiliseerd. Nu is er een project in de maak met leerlingen van Vitruvio (Binnen de Veste). Hoogbegaafde kinderen worden bij de muziek betrokken. ,,We denken dat de ervaringen van kinderen bepalend kunnen zijn voor hun interesses op latere leeftijd,'' vertelt Van Dijk. Kunst en Eer heeft de weg naar boven weer te pakken en wil dat in 2020 vasthouden.

Ook wordt vastgehouden aan het nieuwjaarsconcert dat altijd in de tweede week van januari wordt gehouden. In Dreischor heeft een projectorkest juist voor de eerste januari gekozen. ,,Dat is mooi en laat die dag voor Dreischor zijn. Voor ons is het lastig om iedereen op die eerste januari al bij elkaar te hebben.'' En gezien de belangstelling voor het Kunst en Eer-concert is dat ook niet nodig.

Foto: Kunst en Eer tijdens het vorige nieuwjaarsconcert (foto: Peter Kouijzer)

Meer nieuws