Afbeelding

Gelukkig nieuwjaar

Column

Laten we dit jaar wat aardiger voor elkaar zijn. Vorig jaar leek iedereen wel boos. Dit jaar wordt een jaar van beloften. Naties moeten weer groot worden.
Bevraagd naar zijn omgang met de waarheid zei Trump: 'Ik probeer het. Ik probeer het, en ik wil altijd de waarheid vertellen. Wanneer ik kan, vertel ik de waarheid.' Als een nog genialere reïncarnatie van Baron von Münchhausen trekt hij zich uit het moeras. Johnson begint nog maar pas.

Leugens hebben lange benen, dank zij de sociale media. Dat zijn verdienmodellen, dol op fake-nieuws en onze data. Een beetje ongerijmd is het wel, we wantrouwen de overheid, maar leveren ons onbeschroomd uit aan grootverdieners, die geen of nauwelijks belasting betalen dank zij belastingparadijzen. Ons land telt helemaal mee in deze paradijselijke sferen.
We staan ons mannetje.

Ook als we ons kunnen laten gaan in verontwaardiging. Bij voorbeeld over grote dossiers als de zorgtoeslag. Bij de invoering hadden velen al kritiek vanwege de grote risico's van een chaotisch gereorganiseerde invorderingsinstantie die een nieuwe taak van uitkeringsinstantie kreeg opgedrongen. Zij hadden dus gelijk. Alweer moest een staatssecretaris het veld ruimen, omdat beeldvorming blijkbaar belangrijker is dan de realiteit. Denkbeelden worden als regel niet beïnvloed door feiten. Daarom weten we ook zoveel wat niet waar is. Het is nogal pijnlijk om zorgen onder ogen te zien in het besef dat je die zelf hebt veroorzaakt.

Kritiek blijft lastig, speciaal als die de bekritiseerde niet uitkomt. Kritiek, daaraan moet je werken, zei onze burgemeester in een interview. Volgens hem is de goegemeente (in zijn woorden) helemaal niet ontevreden over de gemeente. Hij bracht in herinnering dat het midden- en kleinbedrijf de gemeente onlangs een dikke 8 gaf! Was hij die 14.196 van de 15.000 voor het imago-onderzoek uitgenodigde inwoners, die helemaal niet de moeite namen om te reageren, vergeten? Een respons van 804 inwoners lijkt mager, net als het vijfje. Wat nu? De politiek wordt toch bepaald door opiniepeilingen?

Onze burgemeester gaat straks met pensioen. Ik wens hem nog vele goede jaren. De nieuwe burgemeester moet passen in de profielschets. De voorzitter van de vertrouwenscommissie waarschuwde burgervader en –moeders in spe dat zij het niet heel gemakkelijk gaan krijgen. Het loopt volgens hem nog steeds niet helemaal zoals het hoort: een dominante kritische gemeenteraad, een zekere ambtelijke macht plus een college dat in de huidige samenstelling amper twee jaar aan het roer staat.
De commissaris van de koning kent onder de hand onze gemeente, al van vóór het preventieve financiële toezicht. Ongerust hield hij de raad voor dat het college eigen bevoegdheden heeft en niet volledig naar de pijpen van de raad hoeft te dansen.
Kende hij ook het antwoord van de wethouder financiën op de vraag of de raad boven haar stand leeft? 'Het budgetrecht ligt bij de gemeenteraad. Ik heb daar dus geen inhoudelijk oordeel over.'

Gelukkig nieuwjaar!

Wim Klaassen

Meer nieuws