MZC'11 past zich het beste aan in zeer matige derby

,,Het was een wedstrijd van helemaal niets. Zij hebben gewonnen en wij hebben verloren."

Bruse Boys-trainer Rene Scholts sprak mogelijk 'wat kort door de bocht' na afloop van de derby in de tweede klasse E waarin het redelijk gehavende MZC'11 met 2-0 van een compleet Bruse Boys won. De omstandigheden, veel wind en een draaiende wind, waren er debet aan dat het eerste eilandelijke duel van het seizoen 2019/2020 zelden een leuk schouwspel op sportpark Den Hogen Blok voorschotelde. Voetballers en trainers betreurden dat ook. MZC'11-coach Edwin Kriens had het streekduel graag onder 'normale' omstandigheden afgewerkt om 'echt' te kunnen zien wie de beste tweedeklasser van Schouwen-Duiveland is.
,,De hele wedstrijd was niet best", refereerde de Renesser coach naar de omstandigheden. Maar natuurlijk was hij in zijn nopjes met de drie punten omdat de 1-7-afstraffing van eind vorig seizoen nog in ieders geheugen gegrift staat. Mede door die uitslag hield MZC'11 het vooral in de eerste helft kort. ,,De jongens van Bruse Boys die kunnen voetballen, probeerden we niet aan de bal te laten komen. Want als 'Bru' de ruimte krijgt, is het een goed voetballende ploeg en daarom hielden we hun as dicht."
Bruse Boys-captain Johan Vroegindeweij: ,,In het eerste halfuur vond ik ons niet zo slecht. Wij combineerden wat makkelijker en waren wat meer op hun helft. Na een halfuur kwam MZC'11 wat beter in de wedstrijd en werden wij slordiger aan de bal. Met die wind was het moeilijk om tot fatsoenlijke kansen te komen." Bovendien toonde Bruse Boys na dat eerste, aardige halfuur weinig tekenen van strijd en beleving.
Toeval of niet, na ruim een halfuur ontstond de beste kans van de wedstrijd tot dan want daarvoor maakten de omstandigheden goed voetbal ook onmogelijk. MZC'11-middenvelder Sven Heijboer speelde zichzelf keurig vrij op de rand van het strafschopgebied en haalde uit voor een vrije schietkans maar mikte net naast het doel van Bruse Boys-doelman Kenneth Boogerd.
Overigens had zijn ploeg na tien minuten op voorsprong kunnen staan omdat de scheidsrechter van dienst een handsbal zag en een penalty, een onterechte volgens Kriens en Scholts, toekende. Het was lang geleden dat Vroegindeweij zo'n cadeautje niet uitpakte. Of het de wedstrijd had kunnen beïnvloeden, wilde de aanvoerder niet direct zeggen. ,,Het kan zijn dat het een andere pot wordt. Door een ander scoreverloop voetbal je misschien wat makkelijker."
Het was wel een wedstrijd zoals de 0-1-zege van MZC'11 bij Bruse Boys vorig seizoen. Wie de eerste goal zou maken, maakte het meeste kans op de zege. Dat idee had Marc Bij de Vaate, vorig seizoen nog deel uitmakend van Bruse Boys, ook. ,,Het was een lastige wedstrijd met de wind. Dan komt het aan op strijd. Voetbal was bijna onmogelijk. Dat heeft iedereen kunnen zien." Kriens voelde ook wel aan dat een eerste goal waarschijnlijk toereikend zou zijn voor de overwinning. ,,De hele wedstrijd was niet best. We hadden het slimmer kunnen uitspelen, maar ik vind dat we verdiend gewonnen hebben." Scholts: ,,De wind was de spelbreker. Zij zijn er beter mee omgegaan dan wij. Het was gewoon slecht van ons".
Het eerste doelpunt van de thuisploeg viel in de 49e minuut. Rody Vermue scoorde en viel meteen geblesseerd uit. Sander Backx juichte iets te enthousiast waarbij de schouder uit de kom van Vermue, niet voor de eerste keer, raakte. Dertig minuten later verdubbelde Kyle van Tiggelhoven de marge. Vroegindeweij: ,,Na de 1-0 moesten we wat en sloop er onrust in de ploeg. Vroegindeweij was ook reëel. ,,We hebben niet een veldkans gecreëerd."
Blijven over de kater voor Bruse Boys, de terechte winst voor MZC'11 en de 'keiharde' feiten. Door de zege komt MZC'11 op twee punten van Bruse Boys, dat na zaterdag vijfde staat, en doorbrak de ploeg het 'thuiscomplex' van de laatste vier derby's tussen deze twee. De voorbije vier keer won de bezoekende ploeg, MZC'11 heeft nu de primeur. Je kunt alvast maar gewaarschuwd zijn voor de uitwedstrijd in Bruinisse.