Afbeelding

Weeland heeft na blunder opponent zicht op koppositie

Sport

Het topduel in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee ging tussen Kees van den Nieuwendijk met wit tegen Jac Weeland. De inzet was de tweede plaats.

Na een rustige opening kwam Van den Nieuwendijk (foto) in een mooie positie. Hij kon na paardruil een pion winnen maar dan werd een pion van hemzelf wel zwak. Hij dacht lang na en ging voor de pionwinst, maar overzag een prachtige zet. Na het ruilen van de paarden had hij met zijn dame op g3 een matdreiging en viel dan ook de dame van Weeland aan. Weeland had dan dames moeten ruilen waardoor hij een daarna ongedekte loper verloor. Maar wit zag dit dus niet en moest in de verdediging tegen de actiever staande Weeland. Beiden begonnen in tijdnood te komen maar Weeland dacht heel lang na, de wegtikkende secondes negerend. Toen zette hij een toren op d2, ver in de vijandelijke stelling waarop wit bijna automatisch reageerde door te toren weg te jagen. Hierop had zwart gehoopt en sloeg met de toren de pion op g2, voor de witte koning. Een inslag als een bom! Van den Nieuwendijk besefte onmiddellijk wat er aan de hand was. Hij moest de toren wel nemen, daarna kwam een aftrekschaakje met een zwarte loper waarna de witte dame 'genomen' werd door haar zwarte collega.
Weeland gaf het voordeel niet meer weg en kon de partij zelfs nog sneller beëindigen na een blunder van Van den Nieuwendijk. Na deze mooie zege staat Weeland vlak achter koploper Martin Krijger en mogen beiden volgende week in een onderling duel uitmaken wie daarna bovenaan staat.

Meer nieuws