Afbeelding

Twijfels over financiële positie gemeente

Actueel SD

Een volle week voor de behandeling van de begroting van volgend jaar roept het financiële huishoudboekje van de gemeente nog veel vragen op. Hoe doet de gemeente het ten opzichte van vergelijkbare gemeenten? En hoe slecht staat de gemeente er financieel voor. De meningen zijn verdeeld.

En die verdeeldheid is er deze week niet minder op geworden na een presentatie van de financiële benchmark; een vergelijkend warenonderzoek onder gemeenten. In 2015 is er al duidelijk geworden dat Schouwen-Duiveland ten opzichte van vergelijkbare gemeenten aardig wat miljoenen meer uitgeeft per jaar dan anderen. Daar werd nooit iets meegedaan. Vaak werd het verklaard door bijzondere omstandigheden of hoger kwaliteitsniveau; politieke keuzes dus. Onlangs zou een benchmark – door lezers van WereldRegio uitgevoerd – aangetoond hebben dat er structureel meer dan tien miljoen euro meer wordt uitgegeven.

De deze week gepresenteerde benchmark liet nog veel onduidelijkheden zweven in de Burgerzaal. Wethouder Daniel Joppe (CDA, financiën) sprak zelf van 'verbaaspunten'. Maar over het algemeen is hij zelf niet ontevreden over de financiële positie al maant hij wel tot soberheid.

En dat zijn er die burgers, die vanuit hun bezorgdheid in de gemeentelijke begroting zijn gedoken. Eén van hen is Jan Flikweert uit Zierikzee. Volgens hem stevent de gemeente op financiële rampspoed af. ,,De politiek kiest voor nieuwbouw van Pieter Zeeman. En gaat daarvoor gewoon miljoenen euro's in het rood staan. Er is niet veel geleerd. Na de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 2002 is de gemeente ook een tijdje onder toezicht gesteld."

In 2023 is de spaarpot helemaal leeg, zo leest Flikweert de begroting. Met zijn financiële achtergrond heeft hij de begroting binnenstebuiten gekeerd. De gemeente zelf constateert dat ze 'minst financieel gezond' is. En de belasting verhogen is volgens hem geen optie. De belastingen zijn op Schouwen-Duiveland al 20 procent hoger dan elders. Flikweert krijgt nauwelijks financiële respons maar als een soort van Don Quichot gaat hij door. En staat niet alleen. Meer inwoners richten hun pijlen van bezorgdheid op de gemeente.

Deze week heeft de gemeenteraad nog eens herbevestigd dat Pieter Zeeman nieuwbouw verdient. Iets bescheidener omdat niet alle geplande huurders mee gaan. Maar het blijft een forse investering. Wethouder Joppe is ook daar verantwoordelijk voor. Voordat hij als wethouder aantrad pleitte hij voor een heel wat zuiniger variant voor Pieter Zeeman; een goede opknapbeurt. Vooral omdat er volgens hem (toen nog raadslid dus) geen geld meer was en ook het basisonderwijs aan de vooravond van grote investeringen staat.

Overigens zit er nog een bedrag aan te komen. De dorpsraad van Burgh-Haamstede rekent erop dat de raad geld opzij  zet voor een grote opknapbeurt. Burgemeester en wethouders hebben dat in de begroting nog niet gedaan. Daar was de dorpsraad woest over, maar Leefbaar Schouwen-Duiveland en de SP stelden de dorpsraad per mail min of meer gerust door de laten weten dat niet burgemeester en wethouders maar de raad zelf over de centen gaat.

Meer nieuws