Ineens alles anders bij energiek Bruse Boys (update)

Ineens is alles anders, ineens staat alles anders en ineens voelt alles anders bij Bruse Boys na de 4-3-zege op Oostkapelle. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stand in de tweede klasse E want dat is en blijft altijd het beste ‘bewijsmateriaal’. Je kan ook stellen dat sinds de uitwedstrijd bij Oostkapelle, waar Bruse Boys met een 8-1-nederlaag het absolute dieptepunt van het seizoen 2018/2019 bereikte, dacht: ‘tot hier en niet verder’. Ja, de ploeg van trainer Marco Groeneveld werd zelfs in verband gebracht met nacompetitie voor lijfsbehoud. Bruse Boys onwaardig met deze selectie, die sinds dat monsterverlies, waar acht basisspelers geen getuige van waren, is opgekrabbeld, zich langzaam maar zeker heeft hervonden en een moeilijk verslaanbare formatie is geworden. Bijna alles werd gewonnen sinds half december. Bijna, want er was een gelijkspel tegen SSV’65 en een nederlaag tegen Krabbendijke, nota bene een ploeg die nu op een nacompetitieplaats voor nacompetitie staat. De reeks, inclusief de tweede 4-3-zege op een rij, heeft geleid tot een huidige, derde plaats op ‘maar’ zes punten van koploper Terneuzense Boys dat een wedstrijd tegoed (tegen MZC’11) heeft. De wedstrijd tegen Oostkapelle paste helemaal in de fraaie serie van Bruse Boys, al liet de thuisploeg zich zaterdag op sportpark Volharding bijna ringeloren door de ploeg die door iedereen lang tijd werd getipt als kampioenskandidaat nummer één maar het de laatste weken zeer lelijk heeft laten liggen. Dat ringeloren gebeurde wel deels omdat omdat de Walchernaren in de 82e minuut met negen (!) man op 3-3 kwamen. ,,Iedereen wilde te veel vooruit voetballen", zag Domenique van den Berge. ,,Voorin stonden met vijf man bijna op één lijn en achterin hadden we drie man. Ze krijgen een kans en die schoten ze erin." Bij vele supporters gingen de gedachten terug naar een week eerder toen FC Axel van een 3-1-achterstand terugkwam tot 3-3 waarna ‘Bru’ in blessuretijd de 4-3 maakte. Een soortgelijk scenario zou zich tegen Oostkapelle ontwikkelen. Van den Berge: ,,We hebben nu het geluk aan onze zijde dat we in de eerste seizoenshelft niet hadden. Bij 3-3 dacht ik wel dat het goed kwam. Met nog tien minuten op klok en tegen man moet het meestal wel lukken". De ploeg van trainer Harro Hazelaar was in de eerste helft wel wat beter en had ook ietwat meer balbezit maar deed er te weinig mee. Na twee mogelijkheden te hebben gehad probeerde Bruse Boys het via Rick Jonker en Van den Berge. Het waren nog een beetje losse flodders. Middenvelder Perry Potappel, die een heerlijk pot op de mat legde, vuurde wel goed. Vanaf ‘randje zestien’ tegen de binnenkant van de paal in het net: 1-0. De thuisploeg kon niet zo lang genieten van de voorsprong omdat doelman Julian Vane niet vrijuit ging bij een kopbal van Oostkapelle. Laatstgenoemde kon nog veel minder lang genieten van de gelijkmaker want de 2-1 van Bruse Boys was pas echt genieten. Een minuut na de gelijkmaker nam Mats Willemse een vrije trap vanaf links. Met een fantastische trap zoefde de bal door de lucht naar het hoofd van Johan Vroegindeweij die met het doorkoppen Van den Berge op rechts vond. De spits raakte de bal loepzuiver en scoorde met een heerlijke volley 2-1. Ook hierna had Oostkapelle (een optisch) overwicht maar buitte het niet uit. Met drie kopballen richting doel zette Bruse Boys na rust veel beter aan en kwam de derde treffer er via Jonker na een keurige voorzet van Ingmar Quist: 3-1. Dat Bruse Boys in de tweede helft meer controle had dan voor rust, bleek wel uit het ongevaarlijke spel van Oostkapelle. Pas in de 65e minuut kwam er een schotje op het Bruse doel. Hierna gebeurde er nog genoeg om de wedstrijd tot en met de laatste minuut te laten boeien. In de 68e minuut werd het 3-2, in de zeventigste minuut kreeg Bruse Boys een kans op 4-2, in de 71e minuut kwam Oostkapelle met tien man te staan, in de 80e minuut moest er weer eentje (Groeneveld: ,,Een lachertje”) van Oostkapelle af, in de 82e minuut maakte Oostkapelle met negen man 3-3 en in de 89e minuut maakte Van den Berge 4-3. Met de treffer van de ras-Bruenaar kreeg sportpark Volharding dus de dezelfde apotheose als een week eerder tegen Axel. ,,Ik zat vorige week in Dortmund", zei Van den Berge, ,,maar dit is wel geweldig. Dit zijn de mooiste wedstrijden." Groeneveld: ,,Het kan allemaal nog wat beter. Die 3-3 mag niet vallen, maar we speelden met een goede elan en heel veel drive. Ik ben trots op die gasten dat we het na de winterstop hebben kunnen omdraaien". De beloning(en) voor het zeer energiek en wilskrachtig spelende Bruse Boys mocht er achteraf zijn: een derde plek, koploper Terneuzense Boys ‘in zicht' en zelf de derde periode leidend. MZC’11 is gewaarschuwd.