WIK'57 maakt het koploper Duiveland knap lastig
WIK'57 maakt het koploper Duiveland knap lastig wereldregio.nl

Hoe lang houdt WIK’57 het vol? Dat was de meeste gestelde vraag in de rust van de derby met Duiveland. Als de 2-0 gewoon geldig was verklaard, had er mogelijk een stunt in gezeten. Na afloop van de niet altijd even vriendelijke derby, voor meerdere uitleg vatbaar, stond er zaterdag ‘gewoon’ 1-4 op het scorebord van sportpark De Vospit. ,,Een geflatteerde zege”, merkte Duiveland-trainer Rohan de Geus eerlijkheidshalve op. Zijn WIK’57-collega Wouter Zwackhalen liet zijn ploeg er op een stevige, mannelijke manier ingaan tegen de Oosterlandse koploper, dat na zes speelronden nog geen punt had moeten afstaan. Het was aan de scheidrechter te bepalen of die intense en veel kracht kostende speelwijze op of over het toegestane was. Het kweekte wel een derbystrijd: WIK’57 wilde proberen het Duiveland zo lang mogelijk zo lastig mogelijk te maken. Dat lukte meer dan anderhalve helft bijzonder goed. De lijstaanvoerder wist zich geen totaal geen raad met de strijdwijze van de thuisploeg, ook al was Duiveland daarvoor luid en duidelijk gewaarschuwd. WIK’57 zat er – wie nog niet doorhad – kort op en hield het veld compact waardoor Duiveland maar lastig de vrije man kon vinden en diepgang kon maken. Het werd allemaal nog een stukje lastiger toen WIK’57 in de vijftiende minuut op 1-0 kwam. Gaandeweg de eerste helft kwam Duiveland er wel ietsje beter in, maar het was nog verre van overtuigend. Uit niets bleek dat de koploper van de vierde klasse B aan het werk was. Het leek allemaal een graadje erger te worden voor Duiveland en voor WIK’57 een meer rooskleurig toen de thuisploeg op reglementaire wijze op 2-0 kwam. De grensrechter van Duiveland vlagde echter voor buitenspel. De Geus: ,,Mijn gevoel zegt dat het geen buitenspel was”. Zwackhalen baalde uiteraard enorm van het niet doorgaan van de 2-0. ,,We worden vlak voor rust zwaar benadeeld. Het had gewoon 2-0 geweest. Het was geen buitenspel. De bal wordt voorgetrokken en gaat niets eens vooruit en de speler blijft achter de bal. We worden gewoon zwaar genaaid, maar de grensrechter doet het slim.” De leidsman ging echter mee met het ‘oordeel’ van de Duiveland-vlaggenist waardoor het 1-0 bleef. In de tweede helft duurde het nog best lang voordat Duiveland haar eerste goal scoorde, maar deed dat meteen zeer kordaat. In de 73e minuut trapte Ronald Zwager in een keer een hoekschop binnen. Heel WIK’57 beklaagde zich andermaal bij de scheidsrechter omdat hun doelman gehinderd zou zijn. Ze kreeg nul op rekest bij de fluitist waarna WIK’57 nog geen minuut later de deksel op haar neus kreeg toen het 1-2 werd door een eigen doelpunt. Zwackhalen: ,,Uiteindelijk geven we het zelf weg. Na de 1-2 is het meteen gespeeld. Een punt hadden we verdiend. Zeker. We hebben Duiveland zeventig minuten van ons doelweten te houden. Andere ploegen zakken en laten ze komen, wij hebben het andersom gedaan. We jagen ze op omdat we niets hebben te verliezen. Kampioen gaan ze toch wel worden, dus laat het maar zien. Dan zien we wel hoe lang we het vol zouden houden. In de tweede helft was Duiveland voetballend echt beter.” Derhalve werd het in Kerkwerve ‘gewoon’ 1-4, een uitslag waar, gezien de posities van beide ploegen, niemand vreemd van opkijkt. Al gebeurde er op sportpark De Vospit genoeg waar nog lang over kan worden nagepraat.