Bruse Boys ontploft in blessuretijd

Een bijna zekere maar onverdiende overwinning is Bruse Boys in het duel met Nieuwenhoorn uit handen genomen. Belangrijkste oorzaak: de scheidsrechter.

Marco Groeneveld, de trainer van Bruse Boys, is er niet de man naar om het over de scheidsrechter te hebben, laat staan hem als schuldige te bestempelen. Wit- en witheet werd de Goesenaar toen de leidsman in blessuretijd een overtreding in het strafschopgebied van Bruse Boys niet zag of misschien wel niet wilde zien. Hierdoor werd een speler van Nieuwenhoorn de kans geboden de zeer late gelijkmaker aan te tekenen. Niet alleen Groeneveld was ziedend, alles wat Bruse Boys was, richtte zich op scheids- en grensrechter. Dat ging niet altijd in even lieve bewoordingen. Er zat natuurlijk een hoop frustratie in omdat Bruse Boys zo dichtbij drie dure punten was om al dan niet rechtstreeks lijfsbehoud te bewerkstelligen. Dat was het elftal ook al in de slotfase tegen hetzelfde Nieuwenhoorn en Oranje Wit overkomen. Oké, elk punt in deze fase van de competitie is welkom. Maar drie nog veel meer. Drie punten hadden Bruse Boys over Nieuwenhoorn getild, je smaakt het zoet der overwinning weer eens en dat is weer goed voor het zelfvertrouwen. De late gelijkmaker zal nog wel een paar dagen door etteren. Toch heeft Bruse Boys in de resterende wedstrijden mogelijkheden genoeg om het seizoen goed (lees: nacompetitie of misschien wel direct lijfsbehoud) af te sluiten. Terug naar het gewraakte moment in de 92e minuut van de blessuretijd. De scheidsrechter van dienst liet dus doorspelen na een overtreding en wilde zijn beslissing ook niet terugdraaien na overleg met de grensrechter. Ook daar zat een deel van de frustratie bij Bruse Boys in de tweede helft. Wees de leidsman namelijk naar de stip voor een penalty, wat er geen was, voor Bruse Boys. Na overleg met de andere grensrechter werd besloten er slechts een corner van te maken toen was het nog 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. Een eventuele tweede goal had de wedstrijd zo goed als op slot gedraaid. De 2-0 had trouwens al veel eerder kunnen vallen. Michel Maaskant had deze op zijn hoofd nadat hij in de elfde minuut de doelman van Nieuwenhoorn met een harde schuiver vanaf twintig meter toch enigszins verraste. De bal leek namelijk houdbaar voor de keeper. In de eerste helft was Nieuwenhoorn niet echt gevaarlijk. Eenmaal moest de tijdelijk weer opgeroepen doelman Mark Giljam zijn lichaam ervoor gooien en net voor rust was Giljam kansloos geweest bij een bal die via een vrije trap de muur raakte en daardoor van richting veranderde. Bijna in het doel. In de tweede helft eiste Maaskant na zeven minuten weer een hoofdrol op. Hij stond op de juiste plek van de doellijn om een schot van Nieuwenhoorn onschadelijk te maken. Giljam had deze bal namelijk niet meer gehad. Dat deed hij wel met een pingel in de 58e minuut na een handsbal van Olaf Willemse in het strafschopgebied. Giljam bewees meteen zijn waarde, nadat hij vorig seizoen afscheid had genomen, door de strafschop te keren. De aanwezige toeschouwers op sportpark Volharding vonden het een prachtig moment. Na de gekeerde strafschop keerde de wedstrijd voor Bruse Boys ten nadele. De thuisploeg kwam niet meer onder de druk van Nieuwenhoorn vandaan. Al te gevaarlijk werd de tegenstander niet. Vrije trappen en hoekschoppen misten hun uitwerking. Bruse Boys kwam er nog slechts sporadisch uit maar speelde het dan steeds matig uit. Toen de klok van het scorebord de negentig was gepasseerd, ging iedereen er wel van uit dat er drie hele dure punten in de eerste klasse B door de rode lantaarndrager konden worden bijgeschreven. Tot dat gewraakte moment in blessuretijd waarop hele Bruse Boys ontplofte. Na afloop waren de druiven zuur en hadden velen een bittere nasmaak in hun mond. Enkele reacties op ene rijtje. Marco Groeneveld, die vanwege een wegwerpgebaar de laatste minuten van de wedstrijd buiten de omheining moest staan: ,,Ik ben om te spetteren, ondanks dat die man helemaal geen slechte wedstrijd floot, maar hij is cruciaal in het eindresultaat. Hij is beslissend in twee momenten: de penalty en de goal die we tegen krijgen. Daar drukte hij zijn stempel op. Voor Bru helaas een slecht stempel, maar ik denk dat ik volledig in mijn recht sta”. Aanvoerder Johan Vroegindeweij: ,,Die gozer die daarna de bal krijgt mag nooit in de positie komen dat hij de bal in kan schieten. Wel of geen overtreding, die vent moet daarna gewoon gedekt worden, maar de ‘scheids’ en ‘grens’ zien het niet. Dat kan gebeuren. Het feit is wel dat we het zelf niet goed uit hebben gespeeld. Dit zijn super dure punten. Het meest zure is dat je niet over Nieuwenhoorn heengaat”. Doelpuntemaker en –tegenhouder Michel Maaskant: ,,De 1-1 en de scheidsrechter, die zo bepalend is, doen het meeste pijn. Het is en en”. Ondanks alle woede en frustratie was er perspectief bij de Bruenaar. ,,Natuurlijk moet je zelf kansen afmaken en natuurlijk stopt Mark een penalty. Het is schitterend dat Mark terugkomt, maar het zit ook niet mee dit seizoen. Deze hadden we erover heen moeten trekken. Dat maakt het niet uit hoe je ‘m wint. We moeten gewoon door. Het was zeker makkelijker geweest, maar dan ben je er nog niet.”