Bliksembezoek Merkel aan Renesse
Bliksembezoek Merkel aan Renesse

Bliksembezoek Merkel aan Renesse

Algemeen

Het is vrijwel zeker dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit weekend een bliksembezoek brengt aan Renesse.

Ze is voornemens zondag in gesprek te gaan met de vele Duitse gasten, die het dorp weer bevolken. Niet duidelijk is welk programma er rondom de zwaar beveiligde Merkel is georganiseerd.

Dat ze deze kant op komt is wel te verklaren. De Duitsers hebben met name Renesse massaal omarmd en maken gedurende de zomermaanden deel uit van de lokale gemeenschap. Camping de Julianahoeve is bijvoorbeeld uitgeroepen tot Superplatz en het is precies vijfentwintig jaar geleden dat Duitse politiemensen hun Nederlandse collega’s zijn gaan ondersteunen in de badplaats. In de zomermaanden rijden er in Renesse ook Duitse politiewagens rond.

Een bezoek van Merkel wordt zelden aangekondigd en nu dus ook niet. Maar Anton Krijnse Locker, voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging, zegt ook van het bezoek af te weten. ,,Ook wij worden er niet officieel in gekend, maar we hebben de afgelopen drie weken wel enkele gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Duitse Ambassade in Nederland. Fantastisch vinden we het. Een mooie promotie voor het dorp.”

Een belronde langs een aantal hoteliers leert dat er inderdaad op naam van de Duitse regering kamers zijn afgehuurd voor zowel zaterdag als zondag. Daaruit valt op te maken dat het bezoek zich vooral op de zondag zal concentreren. Krijnse Locker: ,,Ik weet zeker dat mevrouw Merkel weer met enthousiaste verhalen naar huis zal gaan. Ze is hier altijd welkom.”

Meer nieuws