Delta Sport/EMM slokt HVOS in laatste tien minuten op

Wie vanavond of morgen internet of teletekst raadpleegt en ziet dat Delta Sport/EMM HVOS met 29-20 heeft verslagen, denkt: ‘appeltje eitje’. Het eerste maal van 2018 voor de Zeeuwse handbalcombinatie lag echter behoorlijk zwaar op de maag.

Eerlijkheidshalve zag het er niet naar uit dat Delta Sport/EMM zich zou gaan verslikken omdat de ploeg, wanneer op achterstand, altijd op een overbrugbare marge van HVOS stond. Bovendien worden handbalwedstrijd negen van de tien keer in het laatste kwart beslist. In de Vlissingse hal Baskensburg was het zondag tijdens de twaalfde competitiewedstrijd van Delta Sport/EMM niet anders. Desondanks begon de ploeg van trainer Leon Luijsterburg zeer matig aan het eerste treffen in het nieuwe jaar waarin zijn formatie tot één van drie à vier titelkandidaten mag worden gerekend. Scherpte, of beter gezegd het gebrek eraan, brak Delta Sport/EMM de hele eerste helft op. Luijsterburg wond geen doekjes om de oorzaak. ,,We hebben matig getraind. Qua opkomst en intensiteit. Ja, dat breekt ons gewoon op en merk je meteen aan de scherpte. Die gasten hebben gewoon training nodig. In de eerste helft hadden we vier à vijf goals voor moeten staan en verdedigden we niet best.” HVOS deed het aanvallend niet veel beter, getuige de 11-12-ruststand in Spijkenisser voordeel. Na de pauze beet HVOS nog even van zich af, maar kwam de spijsvertering van Delta Sport/EMM allengs beter op gang. Het ging van 12-12 naar 12-14, 14-15 en via 15-16 naar 17-16. Vanaf dat moment kwam HVOS er niet meer aan te pas. ,,Het omslagpunt”, stelde Luijsterburg, ,,kwam tien minuten na rust. We stonden vooral beter te verdedigen.” Dat kon hij staven met het aantal tegentreffers: slechts acht, een meer dan keurig aantal voor handbalbegrippen. Met een voorsprong in handen en een betere verdedigen kon zelfs een manmindersituatie Delta Sport/EMM niet verontrusten. Met vier tegen zes spelers in HVOS-voordeel scoorde Delta Sport 20-17 waarna ze daarna heel even met drie veldspelers kwam te staan. Met nog elf minuten te gaan scoorde HVOS nog wel 21-19, maar werd hierna met huid en haar opgegeten door Delta Sport EMM. In Spijkenisse was het uiteindelijke verschil een doelpunt meer. Met 29 treffers is natuurlijk helemaal niets mis. Twee van die 29 werden gemaakt door de pas vijftienjarige Middelburger Thomas Houtepen en bij de selectie zat vanwege een paar niet fitte spelers. ,,Ik ben heel blij met dat soort talenten”, sprak Luijsterburg, die de komende weken met zijn team vooral aan de vorm gaat werken. ,,Dat is nodig om de betere ploegen te pakken.” Doelpuntenmakers Delta Sport/EMM: Tim Vleeshouwer 7, Brendan Meulmeester 4, Bart Koetje, Sebastiaan Hoftijzer, Koen de Bruijn, Aron Groenendijk 3, Nico Yuen, Thomas Houtepen 2, Kevin Meulmeester