Logo wereldregio.nl
Erik de Bruin maakt 'Grenslanders'
Erik de Bruin maakt 'Grenslanders'

Erik de Bruin maakt 'Grenslanders'

Oud-inwoner van Bruinisse, Erik de Bruijn, gaat een serie maken over ‘Grenslanders’.

Na een voorbereiding van een half jaar gaat hij vanaf januari een half jaar in Zeeuws Vlaanderen wonen in verband met de serie van zowel de Nederlandse en Belgische TV. En binnenkort wordt ook zijn film J. Kessels uitgezonden op televisie.

J. Kessels gaat over een schrijver met writer's block en een jeugdtrauma, die een avontuur beleeft dat beide problemen belooft op te lossen. In Hamburg gaat hij op zoek naar een verdwenen frikadelhandelaar, maar eigenlijk voert de reis naar zijn jeugdliefde Brigitte, voor wie hij in zijn prepuberale jaren koortsig warmliep. Daarbij wordt hij in gelijke mate geholpen en in de weg gezeten door zijn vriend J. Kessels. Paffen, drinken en countrymuziek luisteren - dat zijn de grote geneugten van de twee bijna-vijftigers die zich nooit op burgerlijk gedrag laten betrappen.

Volkskrantrecensent Pauline Kleijer noemt J. Kessels een 'zelfbewuste B-film. Te slim gemaakt om plat te zijn, maar net ranzig genoeg. Weinig films hebben zulke groezelige hoofdpersonen en een zo dwarse plot. Lammers en Van Huêt vullen elkaar mooi aan.' NRC is enthousiast over de boekverfilming en geeft J. Kessels vier sterren. 'Het ziet er allemaal prachtig uit, en er wordt ook fantastisch geacteerd. Net als in het boek (J.Kessels: The Novel van P.F. Thomése) meandert de handeling vrolijk door, van de ene burleske scène naar de andere.'

Cinema.nl prijst de chemie tussen de hoofrolspelers en geeft de film drie sterren: ,,De vrijheid en het vertrouwen op de set moeten groot geweest zijn, want de chemie tussen hoofdrolspelers Van Huêt en Lammers is onmiskenbaar. Daarmee wordt ook de ongewone vriendschap tussen Franske en Kessels geloofwaardig, en ontstaan er af en toe, bijna terloops, magische momenten.'

7 januari om 21.17 uur op NPO 3 film Kessels, en 14 februari om 20.25 uur Film Het hart van Hadiah Tromp, ook regie Erik de Bruyn.