Rechter doet uitspraak in conflict

Algemeen

De rechtbank in Middelburg maakte geen onderscheid in de rol bij het geweld in de relatiesfeer tussen een 43-jarige inwoner van Brouwershaven en een 44-jarige man uit Zonnemaire.

Beiden moesten zich twee weken geleden verantwoorden voor een uit de hand gelopen vechtpartij, waarvan ze zichzelf vooral slachtoffer voelden. ,,Jullie willen je profileren als slachtoffer, maar de echte slachtoffers zijn de kinderen van de gescheiden ouders. Dit was van jullie grensoverschrijdend gedrag. Dus moet er een gelijke straf volgen”, stond er in het vonnis van de rechtbank.

Hun 43-jarige vader had de nieuwe partner van zijn ex met een mes gestoken in de bovenarm. Op zijn beurt had de 44-jarige B. zijn rivaal met een ijzeren staaf tegen het hoofd en op de handen geslagen. Volgens het Openbaar Ministerie hoefde B. hiervoor niet te worden bestraft, omdat hij zich had moeten verdedigen. De rechtbank dacht er anders over en achtte - voor het slaan met een ijzeren staaf - poging tot doodslag bewezen. De vechtersbazen hoefden niet terug naar de gevangenis. B. kreeg 210 dagen gevangenisstraf, waarvan 171 dagen voorwaardelijk, opgelegd. De resterende 39 dagen heeft hij in voorarrest uitgezeten. Omdat de 43-jarige S. meer (164) dagen in voorarrest heeft uitgezeten, moet B. ter compensatie ook een werkstraf van 240 uur doen. S. werd voor poging tot zware mishandeling veroordeeld tot 210 celstraf, waarvan 46 dagen voorwaardelijk. De resterende 164 dagen gevangenisstraf heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Wel moet S. zich houden aan de voorwaarden van de reclassering en zich laten begeleiden in de nazorg en preventie bij Emergis en Zorg Zeeland.

Het incident tussen de twee kemphanen escaleerde op zaterdag 28 november 2015, nadat S. een dag tevoren bij zijn ex had aangebeld omdat hij vond dat hij recht had zijn zoontjes te zien. Die deed de deur niet open. Nadat agenten ter plaatste kwamen ging de vader weg. Op zaterdagmorgen wilde hij naar een van zijn zoontjes gaan kijken bij de plaatselijke voetbalclub. In een groepsapp van de ouders had zijn ex laten weten dat haar zoon niet kwam voetballen vanwege agressief gedrag van zijn vader. Die liet het er niet bij zitten en nam een fileermes mee naar de woning van zijn ex, die al vertrokken was met haar zoontjes. Haar nieuwe vriend was wel aanwezig en deed de voordeur open, waarna de confrontatie na een scheldpartij over en weer escaleerde in een gewelddadige vechtpartij. S. was er het slechtst aan toe en moest zich voor een hoofdwond en gebroken vinger en pink zich laten behandelen in het ziekenhuis. S vroeg aan de partner van zijn ex een schadevergoeding van 4.500 euro, maar de claim werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Ook het beroep op noodweer door de advocaten van beide verdachten werd door de rechtbank verworpen.

Meer nieuws