Werkzaamheden Slotbos in laatste fase
Werkzaamheden Slotbos in laatste fase

Werkzaamheden Slotbos in laatste fase

Algemeen

De werkzaamheden in het Slotbos en de Weitjes Burgh gaan de laatste fase in.

Met de aanleg van een groot damherten werend raster kunnen binnenkort ruim 4000 bomen en struiken teruggeplant worden die ongestoord kunnen groeien. Op die manier ontstaat weer een vitaal en jong bos.

Afgelopen weken is hard gewerkt aan het beheer van het Slotbos. Op het perceel in het Slotbos achter de huizen aan de Burghseweg zijn afgelopen weken vooral populieren en esdoorns gekapt. Boswachter Rene Wink van Natuurmonumenten: “Dit bosperceel bestond vooral uit bovengenoemde soorten. Een deel van die bomen zijn nu weggehaald. Zij maken plaats voor een gevarieerdere mix aan jonge bomen.” Een deel van het hout is opgeslagen op een perceel naast het Slotbos, dat in de volksmond bekend staat als de Weitjes Burgh. Komende tijd wordt het hout verder afgevoerd. Zo’n 20 procent van het hout blijft in het bos achter, waar het op houtrillen wordt gestapeld. Rene Wink: “Dood hout doet leven. Het is een belangrijke schuilplaats voor verschillende dieren en heeft een grote aantrekkingskracht op paddenstoelen en insecten. Die trekken weer vogels als het roodborstje en het winterkoninkje aan. Op die manier ontstaat er een prachtig ecosysteem waar verschillende dieren, planten en paddenstoelen zich thuisvoelen.”

In totaal worden ruim 4000 bomen en planten teruggezet, waarvan 3000 binnen een damherten werend raster van twee meter hoog. Op die manier wordt voorkomen dat de jonge bomen en struiken worden aangevreten door de damherten die in het gebied leven. Zodra de bomen groot en sterk genoeg zijn, wordt het raster verwijderd. In het gebied worden hoofdzakelijk gebiedseigen bomen en struiken teruggezet. Aan de randen van het gebied wordt struweel geplant, waaronder meidoorn, liguster, sleedoorn en vlier. Eiken, lindes, beuken, populieren en elzen zullen het beeld in het bos gaan bepalen.

In een deel van Weitjes Burgh is de toplaag van 20 centimeter afgegraven. Op die manier maakt de stikstofrijke grond plaats voor een arme bodem waar verschillende kruidenrijke soorten zich kunnen gaan vestigen. “Met de verschraling van de bodem en het afgraven van het gebied wordt de weg vrij gemaakt voor een prachtige schraal grasland, waar ook kwelwater vanuit het duinmassief weer omhoog kan komen. In dit soort milieus kun je verschillende soorten orchideeën aantreffen.” Om er voor te zorgen dat het gebied niet verruigt, zullen we maaibeheer gaan toepassen. Zo nodig wordt het gebied in de toekomst tevens na begraasd met runderen.

Meer nieuws