Peter Noordermeer bundelt Kiekieris-columns
Peter Noordermeer bundelt Kiekieris-columns

Peter Noordermeer bundelt Kiekieris-columns

Algemeen

Vanaf zijn allereerste Kiekieris in WereldRegio wordt Peter Noordermeer uit Dreischor regelmatig aangesproken op zijn ‘schrijfsels’.

,,Mensen lezen ze graag. En ik vind het leuk om te doen. Ik schrijf graag,” vertelt hij aan de vooravond van zijn Kiekieris-bundel met 101 afleveringen erin. Zijn vrouw Annemieke maakte een selectie uit de inmiddels meer dan honderdvijftig columns.

Desgevraagd zegt ze één column tegengehouden te hebben, maar kan zich volgens eigen zeggen niet herinneren welke dat was. Annemieke is sowieso Noordermeers’ voorportaal. Zonder haar akkoord gaan ze niet naar de redactie.

Peter Noordermeer schrijft zijn hele leven al. Vele jaren voor de vakbeweging. ,,Ik weet nog dat de hoofdredacteur van FNV Magazine afwezig was. Dat schreef ik de columns en die werden beter gewaardeerd dan die van hem.” Nooit verleid tot politieke statements. ,,Weet je, dat hele blad stond vol met politieke standpunten. Pagina drie moet vooral gezellig zijn; moet uitnodigen.” En zo geschiedde.

Maar nu – vele jaren later – laat de nu 72-jarige schrijver zich nog niet verleiden tot politieke beschouwingen. Het zijn alledaagse beslommeringen; soms uit zijn verleden, soms van een dag ervoor. ,,Je weet dat je voor een lokale krant schrijft. Ik heb geen behoefte om persoonlijk uit te halen naar mensen.” Toch gebeurt het een enkele keer dat hij kritiek te verduren krijgt. Hij heeft er geen moeite mee.

Misschien zijn het ook wel de jaren, die hem milder maken. Politiek is van alle dag en de meeste ontwikkelingen heeft hij al talloze keren meegemaakt. In zijn FNV-tijd werd hij wel ‘Tinus telex’ genoemd omdat hij soms meerdere keren per dag de standpunten van de vakbeweging in een persbericht moest gieten.

,,Maar dat heb ik niet meer. Ik vraag vaak af van wat zou Huib Uil (archivaris van de gemeente en voor Noordermeer het boegbeeld van het christelijk erfdeel op dit eiland – red) van het stukje vinden voordat ik het naar de redactie stuur.” Kwetsen doet hij niet al roept Peter Noordermeer graag wel wat op met zijn schrijfsels.

,,Ik denk dat mensen het ook herkennen. Ik kom van het eiland. Ken heel veel mensen”. En Peter mag zich nog steeds graag verbazen en verwonderen over wat hij dagelijks mee maakt. Een enkele keer schiet hij politiek uit zijn slof. Als hij zelf moet ervaren hoe lastig het is om een parkeerkaart voor elkaar te krijgen nadat hij geruime tijd in het ziekenhuis had gelegen. Maar de volgende column is hij weer waar hij thuis is: in het alledaagse.

,,Omdat veel mensen de columns graag lezen, moest er maar een boekje komen. Ik wist meteen dat er een selectie van 101 Kiekierissen moest komen. Vind ik een mooi aantal.” En zo geschiedde. Op donderdag 19 oktober presenteert hij het resultaat in bijzijn van burgemeester Gerard Rabelink en wel in de Zeeuwse Hemel in Zierikzee.

De opbrengst van het boekje (in een oplage van vijfhonderd exemplaren) gaat volledig naar de Basstichting in Zierikzee. ,,Die doen fantastisch werk.” Of er nog een tweede bundel komt, is niet bekend. Maar Peter Noordermeer verbaast en verwondert zich voorlopig nog meer dan genoeg voor een lange serie van nieuwe Kiekierissen. Het boekje is te koop bij De Vries in Zierikzee en Lara Tabaksshop in Bruinisse. De prijs is €9.95.

Meer nieuws