Zestien procent inwoners is laaggeletterd
Zestien procent inwoners is laaggeletterd

Zestien procent inwoners is laaggeletterd

Algemeen

Wie kan lezen en schrijven staat er niet bij stil, dat er ook mensen zijn die daar de grootste moeite mee hebben.

Toch is naar schatting zo’n dertien procent van de Schouwen-Duivelanders laaggeletterd. En met het Taalhuis in de bibliotheek in Zierikzee moet daar verandering in komen.

Coördinator is Monique van Kol. Laaggeletterden zijn in haar definitie niet de analfabeten, die geen letter op papier krijgen. Maar de mensen, die in het dagelijks functioneren tegen problemen aanlopen. Een derde van de laaggeletterden is als vluchteling naar Nederland gekomen. Dat betekent dat het overgrote deel hier vandaan komt. Oorzaken zijn vaak problemen met de school, maar ook het milieu waar men uitkomt. Vaak is er in de vorige generatie al sprake van laaggeletterdheid.

Mensen dus om de een of andere reden in het onderwijs afgehaakt zijn of waarvoor taalontwikkeling op een veel te laag pitje heeft gestaan. Het Taalhuis dat iedere maandag en woensdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur is geopend wil mensen op weg helpen met een passend traject. ,,En we zoeken op de vindplaatsen, zoals we die noemen. Bij bedrijven bijvoorbeeld waarvan we het gevoel hebben dat er laaggeletterdheid is,” legt Van Kol uit.

Opvallend is dat laaggeletterdheid niet afneemt, maar juist toeneemt. In een tijd, die steeds lastiger lijkt te worden voor deze groep, zo stelt collega José Diesveld. ,,Vroeger werd er veel gebeld, nu is het whatssappen. Toegang tot de digitale wereld is dus erg moeilijk.” En wie niet kan lezen, kan ook de bankzaken maar lastig regelen, waardoor er financiële problemen dreigen.

De strijd tegen de laaggeletterdheid is dus niet zo vreemd. Tot eind 2018 is er geld beschikbaar om het project te draaien. In de hoop dat er zich zoveel mogelijk mensen aandienen. Daarbij kan het Taalcafé ook helpen, legt Ellen Kik uit. Op 11 en 25 oktober, 8 en 22 november en op 6 en 20 december zijn belangstellenden welkom tussen 14.15 uur-15.00 uur.

Laaggeletterden lopen in de regel niet te koop met hun probleem. Juist daarom vinden de drie het belangrijk dat bijvoorbeeld ook familieleden deze mensen wijzen op de kans die ze hebben een einde aan te maken aan deze ‘handicap’. Want dat is het wel voor de mensen. Formulieren zijn een probleem, maar ga maar eens boodschappen doen zonder dat je de aanbiedingen goed kunt lezen.

Monique van Kol probeert vooral aan te sturen om samenwerken. Mensen die zich aanmelden moeten een passende manier vinden om bij te spijkeren. Vaak is een traditionele klas daarbij niet de oplossing. ,,We willen gebruik maken van die formele, maar ook van informele mogelijkheden. Laaggeletterdheid gaat verder dan problemen hebben met een d of een t. Dat is vaak niet het probleem.” Het weerhoudt mensen van een carrière in het bedrijfsleven. Wie daarin wil groeien, zal de taal machtig moeten zijn.

Meer nieuws