Watervlugge spits bezorgt MZC'11 valse competitiestart (update)

Sjoerd Verhulst van Oostkapelle moet zich zaterdag in Zierikzee als een god in Frankrijk hebben gewaand, terwijl toch iedereen vermoedde dat Sven Heijboer met twee fraaie treffers het seizoen voor MZC'11 mooi leek in te 'zegenen'. Uiteindelijk kwam de Zierikzeese formatie van een koude (ker)mis thuis.

Een valse start, zo noemen ze dat. MZC'11 en Oostkapelle verlieten elkaar zaterdag op sportpark Den Hogen Blok iets na kwart over en na een vermakelijke maar geen beste wedstrijd: 2-4 voor de Walchernaren die op de kop af twee jaar en vier dagen geleden nog met 4-0 op hetzelfde kunstgrasveld verloren. Al moet je wel in ogenschouw nemen met wiens pet op je dat bekijkt. Een wedstrijd met verschillende helften, roepen ze wel eens. Nu wel, die andere helft begon voor Oostkapelle na een goede twintig minuten spelen van het eerste bedrijf. Op dat moment leek de thuisploeg op een niet bijster druk bezocht duel al op rozen te zitten in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2017/2018. Nadat in de eerste tien minuten Masoud Osmanie op de paal schot en een lastige bal over kopte, soleerde Sven Heijboer, een linksbenige voetballer die door MZC'11-trainer Arie van der Zouwen als rechtsbuiten wordt gebruikt, naar de 1-0. Hij kwam het zestienmetergebied binnen, haalde de achterlijn, kapte daar een tegenstander uit en trof knap goal in de verre hoek. Opvallend genoeg liet MZC'11 zich na de openingstreffer, terwijl ze echt verreweg beter voetbalde dan Oostkapelle en er dus geen enkele reden was om zo te gaan spelen, terugvallen of -dringen. Ook dat kun je van twee kanten zien. Niettemin heette weer Heijboer in de twintigste minuut de doelpuntenmaker na goed voorbereidend werk en een dito passje van Osmanie: 2-0. Heijboer: ,,We begonnen gewoon prima. Met veel druk vooruit". Hierna nam Oostkapelle het zogenaamde heft in handen en bediende het zich hiermee van de watervlugge en behendige spits Sjoerd Verhulst. Of beter gezegd: hij bediende zichzelf. De 2-1 kwam tot stand nadat hij net over de middenlijn de bal kreeg en op snelheid en behendigheid binnen enkele tellen voor MZC'11-doelman Jacco van der Schee stond. Eén-op-één had Verhulst geen moeite te scoren. Acht minuten later in de 34e minuut stond het al 2-2, gemaakt na al dan niet buitenspel. ,,Toen werden de ruimtes zo groot en werden we overlopen", zag Heijboer. Nog voor rust kreeg Oostkapelle een flinke kans op 2-3. Het behoeft inmiddels weinig uitleg dat MZC'11-defensie een onoverkomelijke kluif had aan de aanvallers uit Walcheren. Na de pauze slaagde MZC'11 er niet in een passende antwoord te geven op het optreden van de Oostkapelle-spitsen. Een 'onschuldig' of 'onzichtbaar' tikje in de loop had al veel onheil (lees: tegengoals) kunnen voorkomen. Een strafschop na een weinig slimme overtreding van Rody Vermue was nog niet aan Oostkapelle besteed. Van der Schee, die zijn concurrent Jurgen Schoenmakers donderdag zag vertrekken omdat Van der Zouwen de ervaren Zierikzeeënaar als eerste keus aan heeft aangewezen, redde nog knap. Nog wel. Want tegen het ziedende schot van Verhulst, die in de 72e minuut nog maar eens de Zierikzeese verdediging zijn hielen liet zien, was Van der Schee kansloos. ,,In de tweede helft willen we wat meer terugzakken en vanuit de counter gaan voetballen", legde Heijboer uit, die ook zag dat het achterin niet best was. ,,We moeten zeker wat feller zijn, zeker als team. We werden nu op heel veel vlakken gewoon afgetroefd. Terwijl we voetballend nog wel gewoon beter waren, maar verder word op je duels gewoon afgetroefd. Dit was allemaal te makkelijk en dat weten we hopelijk zelf ook wel." In de slotseconden van het door Oostkapelle verdiend gewonnen duel scoorde Verhulst zijn derde. Uiteraard weer op behendig- en snelheid. Wat een wapen heeft Oostkapelle hiermee in huis. Zo'n wapen had MZC'11 niet eens zo lang geleden ook in huis en besliste daarmee menig wedstrijd in de tweede klasse...