‘Ik begrijp niet waarom we hier weg moeten’
‘Ik begrijp niet waarom we hier weg moeten’

‘Ik begrijp niet waarom we hier weg moeten’

Algemeen

Het bericht dat de frietwagen op de Hoge Zoom in Renesse maar moet verkassen naar het Transferium net buiten het dorp kwam voor exploitant Hans Luijcx als een donderslag bij heldere hemel. 

,,Dat zie ik natuurlijk niet zitten.” Luijcx staat inmiddels al zeven jaar in het centrum van Renesse. Met zijn opvallende rode snackwagen is hij inmiddels een publiekstrekker van formaat. Zelfs de Duitse media springen er met enige regelmaat boven op. ‘Hansje Pommes’ wordt hij bij de Oosterburen liefkozend genoemd.

Maar de vraag is voor hoe lang. Vanuit de Stuurgroep Masterplan Renesse is het pleintje waar hij staat als evenemententerreintje benoemd. En daar zou geen plaats zijn voor de wagen. ,,Ik begrijp het niet. Als er iets te doen is haal ik het terras zo weg en is er weer extra ruimte.”

Maar vanuit het gemeentehuis heeft hij te horen gekregen dat hij beter richting het Transferium kan gaan. ,,Maar daar moet je nu eens gaan kijken. Er staan nog geen vier auto’s.” En verder is de verwachting dat mensen die er in de zomer parkeren, eerst het dorp inlopen voordat ze op het idee komen een frietje te willen halen. Nee, het Transferium is voor Luijcx geen optie.

,,De gemeente heeft zelfs eerder voorgesteld om na te denken over een vaste voorziening in plaats van de wagen. Een architect is er al mee aan de slag gegaan,” verelt Luijcx. Op die vaste plaats komt dan een pijp, die eventuele overlast verder kan voorkomen. Er zijn geen klachten met uitzondering van een buurvrouw, dus dat kan de reden niet zijn.

,,Kijk, ik moet nog een paar jaar, maar mijn zoon Mick wil er graag in verder. Die wil wat zekerheden hebben natuurlijk.” Hoewel Luijcx al een paar maanden van de plannen weet, was hij deze week toch verrast dat burgemeester en wethouders het naar buiten hebben gebracht. ,,Ik werd gelijk door mensen aangesproken. Die begrijpen er niets van. Wij ook niet. We wachten het verder maar even af. We zijn in gesprek met de gemeente.”

Artist impression: Wat Luijcx betreft kan de frietwagen ook plaats maken voor een vast uitgiftepunt.

Meer nieuws