Staatsbosbeheer pakt vogelkers Kop van Schouwen aan
Staatsbosbeheer pakt vogelkers Kop van Schouwen aan

Staatsbosbeheer pakt vogelkers Kop van Schouwen aan

Algemeen

Dinsdag start Staatsbosbeheer met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers bij het Groene Duin op de Kop van Schouwen.

De exoot bedreigt het typisch Zeeuwse open duinlandschap. De werkzaamheden zullen ongeveer 4 weken in beslag nemen. De overmaat van stikstof in de lucht heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat een teveel aan voedingsstoffen in de natuur terecht is gekomen. Auto’s, fabrieken en landbouwvoertuigen stoten stikstof uit dat vervolgens neerdaalt in de natuur. Dit werkt als een soort pokon. Bomen, struiken en planten gaan er extra snel van groeien.

Amerikaanse vogelkers is een struik die hier van nature niet thuis hoort. De invasieve soort – ook wel bospest genaamd – is aan het begin van de 20e eeuw door de mens geïntroduceerd. Later bleek dat de struik zich erg makkelijk verspreidt en inheemse soorten bedreigt. Onder invloed van stikstof is er een rijke humuslaag ontstaan waardoor Amerikaanse vogelkers zich nog sneller kan verspreiden. Door de struik te verwijderen wordt het gebied ‘gereset’ en hebben duinsoorten als tapuit, parelmoervlinder en veldkrekel weer kans zich te ontwikkelen.

In 2014 is er al op grote schaal Amerikaanse vogelkers verwijderd op de locaties in het Groene Duin. De zaailingen van de verwijderde struiken worden nu teruggedrongen door ze met een klein wielkraantje met wortel en al te verwijderen. Op delen met hoge duinen zal de aannemer met een klein rupskraantje de exoot verwijderen. Verwijderen van Amerikaanse vogelkers vergt een lange adem. Na de werkzaamheden zullen de Schotse hooglanders en de paarden in het gebied de jonge zaailingen bij moeten houden. Ook zal er in de toekomst een schaapskudde ingezet worden. Als schapen de jonge struikjes een aantal keer achter elkaar aanvreten sterft de struik uiteindelijk.

De werkzaamheden vinden plaats in het Groene Duin bij de Adriaan van der Weijdeweg. Bezoekers aan Boswachterij Westerschouwen, de Zeepeduinen of de Meeuwenduinen vanaf parkeerplaats ‘Het Groene Duin’ zullen de werkzaamheden tegenkomen. Fiets- en wandelpaden blijven toegankelijk.

Meer nieuws