Eilandelijke actie 'Zonder honger naar bed'
Eilandelijke actie 'Zonder honger naar bed'

Eilandelijke actie 'Zonder honger naar bed'

Algemeen

Veertig procent van ons voedsel belandt ongebruikt op de afvalberg.

Alsof er niet veel mensen zijn voor wie het een dagelijkse strijd is om eten op tafel te zetten. Op Schouwen-Duiveland alleen al tientallen gezinnen. Met de facebookpagina ‘Zonder honger naar bed’ wil initiatiefneemster Marike de Jonge uit Zierikzee daaraan een einde maken.

De facebookpagina loopt al enkele maanden en – hoewel het niet storm loopt – worden er toch dagelijks maaltijden aangeboden én opgehaald. Mensen die nog een pannetje macaroni over hebben, soms een paar broden, soms een restantje van de Chinees. Weggooien is zonde en blijkbaar zijn er mensen, die er graag om komen.

Marike de Jonge kent de doelgroep. Ze is al jaren actief voor de eilandelijke kledingbank. Leden maakt ze attent op de facebookpagina, zodat er soms toch een verrassende maaltijd op tafel staat. Allemaal met gesloten beurs natuurlijk. Inwoners die uit eigen ervaring bekend zijn met de kleding- of voedselbank zijn de gene vaak wel voorbij en maken dankbaar gebruik van het aanbod.

,,Soms willen mensen iets aanbieden, maar geen mensen aan de deur. Dan komt het wel eens bij mij, maar dat doe ik liever niet natuurlijk. De bedoeling is dat de mensen samen zorgen dat de maaltijd bij de mensen komt.”

Het heeft al meer initiatieven opgeleverd. Zo bood een mevrouw in Zierikzee aan om voor kinderen frietjes met een frikadel te bakken. Ze kreeg een grote groep kinderen thuis, die allemaal met een cadeautje naar huis gingen. Fantastisch vindt Marike de Jonge het. ,,Er zitten kinderen bij die nog nooit op een verjaardagsfeestje zijn geweest.” Afgelopen week kon er weer een groep terecht voor een middagje in manege Balans in Dreischor. Paardrijden en friet.

In grote steden is het al een bekend fenomeen en is het al lang net meer voor mensen met een te kleine portemonnee. Daar zie je een cultuur ontstaan, dat mensen het onverantwoord vinden om voedsel weg te gooien. Delen is dan een oplossing. ,,Natuurlijk vinden sommige mensen het vreemd. Bang dat het niet hygiënisch is of zo. Maar dat lijkt mee geen probleem. Mensen doen het om te helpen.

Meer nieuws