Nieuwe editie van Kunstschouw van start gegaan
Nieuwe editie van Kunstschouw van start gegaan

Nieuwe editie van Kunstschouw van start gegaan

Algemeen

Ruim honderdvijftig kunstenaars presenteren dit jaar tijdens de inmiddels traditionele Kunstschouw weer hun kunstwerken op het terrein van de schilderkunst, fotografie, beeldhouwwerken en keramiek.

Daarnaast zijn ook bijzondere presentaties te zien. Zo gebruiken sommige kunstenaars het raakvlak kunst en mode om spannende en eigenzinnige creaties te maken. Dit jaar krijgen deze extra aandacht. De Kunstschouw begint zaterdag 17 juni en duurt tot de 25e. Afke Posthuma gebruikt voor haar projecten bruidsjurken, die in vervlogen dagen niet zijn opgehaald bij een bruidszaak. Op intuïtieve wijze wil Posthuma dit uitdrukken door middel van ecoprint met plantaardige materialen als verfbron. Voor haar is natuur diep met lichaam en ziel verbonden. Een reden om vormen en kleuren van bladeren, twijgen, wortels en bast op het textiel aan te brengen. Een procedé dat gepaard gaat met koken en stomen. Posthuma ondersteunt haar projecten met poëzie. Nadat Inge van Rijsbergen jaren werkte als modeontwerpster, werd zij beeldend kunstenaar. Textiel en textieltechniek vormen in haar werk nog steeds de basis. Vooral door afgedankte materialen voelt zij zich uitgedaagd. Zij wil dat haar installaties emoties oproepen. Haar inspiratiebronnen komen uit het leven, het gaat over verbondenheid en vergankelijkheid.

Chrystl Rijkeboer is bekend om haar bijzondere materiaalgebruik, met name het mensenhaar, dat broos is maar oersterk. Dit haar draait bij Rijkeboer om identiteit. Een kapsel is een uiting van iemands persoonlijkheid. Haar gaat ook over herinnering: bijv. een lokje van een dierbare. Maar het verwijst bij Rijkeboer tevens naar spiritualiteit, die zij ziet als een zoektocht naar bewustwording. Zoals Rijkeboer het verwoordt: ,,Mijn uitgangspunt is magisch denken en de wens tot het verbeteren van eigen mogelijkheden.’ Dit brengt haar bij de kunst van zogenaamde natuurvolkeren, met minder discrepantie tussen ratio en emotie. Zij toont een installatie van maskers op palen. De maskers bedekt met, op verschillende manieren verwerkt mensenhaar. Sommige maskers zijn aangevuld met andere materialen: porselein, papier-maché, kralen en meer.

Het Rotterdamse label Corsage-Studio bestaat uit mode illustrator en beeldend kunstenaar Rabin Huissen en filmmaker en fotograaf Robert Stroomberg. Zij vormen een collectief dat couture combineert met beeldende kunst. Huissen en Stroomberg creëren eerder kledingconcepten dan modecollecties. Met gebruik van basisachtergronden als illustratie, film en fotografie ontwikkelt het collectief mode en kunst vanuit een outsiders viewpoint.

Onder de naam The Artsisters werkt Ingerid Opstelten samen met haar zus Karen Opstelten aan interactieve projecten, performances waarbij het publiek onderdeel vormt van het werk. Tijdens de Kunstschouw presenteren zij hun nieuwe kledinglijn, Contactkleding. Kleding vormt een belangrijk middel tot individuele expressie. The Artsisters zien kleding als een mobiel kunstwerk, door mensen gedragen maar ook om te gebruiken en om er misschien een statement mee te maken. Alle informatie is te vinden op www.kunstschouw.nl

Meer nieuws